Nastanek kožnih znamenj in izrastkov

Kožna znamenja ter izrastki na koži nastanejo, ko pride do nepravilnosti in melanocidne celice namesto da bi se razporedile po koži, rastejo v gruči. Lahko se pojavijo kjer koli na koži – v skupini ali posamično. Nekatera znamenja se pojavijo že ob rojstvu, druga kasneje. Pri tem veliko vlogo igra tudi genetika.

Znamenja na koži so praviloma temnejše barve. Medtem ko so melanocite izpostavljene soncu, se namreč pospeši tvorna melanina. Barva kože posledično postane bolj temna. Znamenja so črne ali rjave barve.

Posameznik ima v povprečju od 10 do 40 kožnih znamenj ali izrastkov

V povprečju ima vsak med nami nekje od 10 do 40 kožnih znamenj. Določena kožna znamenja ostanejo enaka, nekatera se seveda lahko tudi spremenijo. Postanejo lahko nekoliko večja, bolj dvignjena. Na njih lahko celo začnejo poganjati dlake.

Vsak med nami nekje od 10 do 40 kožnih znamenj ali izrastkov.
Vsak med nami nekje od 10 do 40 kožnih znamenj ali izrastkov, ki se odstranjujejo tudi če so nenevarne za naše zdravje, a so estetsko pa tudi funkcionalno moteče.

Znamenja lahko tudi zbledijo ter popolnoma izginejo. Sprememba takšnih znamenj je lahko znak za izjemno agresivnega kožnega raka, ki se imenuje melanin. Na osnovi dermatološkega pregleda ter histologije dermatolog postavi diagnozo.

Lepotna kirurgija in odstranjevanje znamenj na koži

Estetska ali lepotna kirurgija je področje, ki skrbi tudi za učinkovito odstranjevanje kožnih znamenj ter izrastkov. Odstranjujejo se torej tudi tiste kožne spremembe, ki so nenevarne za naše zdravje, a so estetsko pa tudi funkcionalno moteče. Pred samim odstranjevanjem se je pametno temeljito pregledati s strani dermatologa oziroma plastičnega kirurga.

Strokovnjak postavi klinično diagnozo ter razloži nevarnost spremembe na koži. Odstranjuje se dve vrsti znamenj. Na eni strani spremembe, ki so estetsko moteče, na primer dermalni nevusi, se zatikajo z oblačili, izzovejo neprijetne občutke ob naslanjanju na spremembo. Na drugi strani pa se odstranjujejo spremembe, ki so potencialno nevarne. Takšne kožne spremembe se po izrezu nujno pošljejo na histološko preiskavo. Specialist patolog potrdi diagnozo kot spremembe. Nato določi, ali je treba spremembo izrezati v celoti.

Potek odstranjevanja kožnih sprememb

Lepotna kirurgija poskrbi za odstranitev kožne spremembe ali znamenja v lokalni anesteziji. Traja približno dvajset minut. Glede na kožne gube se napravi rez. Razbremeni se šivna linija in zato je kasneje šivna linija precej manj vidna.

Postopek odstranitve kožnega izrastka pri lepotnem kirurgu.

Praviloma se kožna vrzel preprosto zašije. Če je takšna vrzel prevelika, je treba uporabiti znanje rekonstruktivne kirurgije. Na takšen način se namreč doseže daleč najboljši estetski rezultat.

Objave iz iste kategorije: