Predstavitev nadzorne plošče cPanel

Pri zakupu spletnega gostovanja skoraj vedno dobimo dostop do nadzorne plošče, prek katere lahko urejamo različna opravila, povezana s samim gostovanje, datotekami in podatkovnimi bazami na strežniku, domenami, e-poštnimi predali, varnostnimi kopijami, …


Ponudniki gostovanja prisegajo na različne nadzorne plošče. Nekateri so naklonjeni preizkušenim rešitvam globalnih organizacij, spet drugi rešitve razvijajo sami. Slednje vzame zelo veliko časa, seveda pa so za to potrebni tudi izkušeni programerji. Nadzorno ploščo je potrebno tudi ves čas posodabljati, dodajati nove funkcionalnosti in podobno.

cpanel

Večina strokovnjakov je enotnega mnenja, da se je bolje odločiti za že preizkušeno in uveljavljeno rešitev, kamor uvrščamo nadzorne plošče Plesk, DirectAdmin, Core-Admin, InterWorx, cPanel in številne druge. In katera izmed teh je najbolj popularna? Daleč največ uporabnikov prisega na nadzorno ploščo cPanel, ki s številnimi funkcionalnostmi in enostavno uporabo navdušuje tako ponudnike gostovanja kot tudi njihove naročnike.
Nadzorna plošča cPanel ima pred drugimi dve glavni prednosti. To sta intuitivnost in izjemna funkcionalnost. Namenimo nekaj besed najprej intuitivnosti oz. preprostosti uporabe.

Nadzorna plošča je razdeljena na levi in desni del. Na levi strani so izpisani pomembnejši podatki glede samega paketa gostovanja, npr. ime nosilne domene, IP zadnjega vpisa v cPanel, poraba CPU, število procesov, koliko prostora je na voljo in koliko je na voljo celotnega prostora, število ustvarjenih e-poštnih predalov, dodanih domen, parkiranih domen, FTP računov, MySQL baz, ime strežnika, PHP/MySQL verzija in druge podrobnosti.

Desna stran nadzorne plošče cPanel pa predstavlja glavnino, kjer so posamezne funkcije pregledno razdeljene v skupine. Tako so nam npr. na voljo naslednje skupine – nastavitve, e-pošta, datoteke, podatkovne baze, varnostne kopije, domene, CloudFlare, programi in procesi, Softaculous in napredne funkcije. Posamezne skupine lahko z »drag & drop« funkcijo tudi poljubno premikamo.

Nadzorna plošča cPanel se ponaša z mnogimi funkcionalnostmi, ki nam pridejo prav pri urejanju gostovanja, domen in spletnih strani. V paket gostovanja lahko preprosto dodajamo nove domene, parkirane domene ali poddomene, ustvarjamo e-poštne predale in do njih tudi dostopamo, urejamo datoteke ter podatkovne baze na strežniku in dostopamo do varnostnih kopij. Prav tako ponudniki gostovanja v nadzorno ploščo cPanel pogosto vključijo zbirko aplikacij Softaculous, ki nam omogoča enostavno namestitev sistema za postavitev spletne strani, trgovine, foruma ali drugega spletnega mesta.

Če se ravno odločate za nakup spletnega gostovanja, vam priporočamo, da storitev zakupite pri ponudniku, ki vam lahko ponudi tudi uporabo nadzorne plošče cPanel. Tako boste vse urejali mnogo lažje in hitreje.

Ujemite in shranite svoje največje adrenalinske podvige. Tisti, ki se dobro znajdejo na snežni podlagi, svoje podvige radi tudi posnamejo in nič jih ne ujame bolje kot priročne športne kamere. Preberi več …

Objave iz iste kategorije: