Registracija domene za vsakogar

domene

Imate svojo spletno stran ali jo načrtujete, pa želite, da ima svoj lastni, individualni »naslov«, po katerem vas bodo prepoznavali uporabniki? Potem je potrebna registracija domene, ki je lahko zelo preprosta in hitra, omogočena tako organizacijam kot fizičnim osebam.

Registracija domene se prične z izbiro imena

Registracija domene poskrbi za vaš URL naslov, ki vam ob podaljševanju ostane za vedno. Ta naslov vam daje kredibilnost pred strankami oziroma obiskovalci, lahko vam pomaga dobiti oglaševalce, lahko označuje bistvo vaše dejavnosti oziroma vam pomaga graditi blagovno znamko.
Ime je treba izbrati premišljeno, prav tako pa je treba preveriti, ali je posamezna domena sploh na voljo, ali jo že uporablja kdo drug. Imena, ki vsebujejo preproste, vsakdanje besede, ki označujejo nek posel ali dejavnost, so pogosto žal že zasedena, zato je treba iskati nekoliko dlje.
Del domene je tudi domenska končnica, ki jo registracija domene ravno tako zahteva. Končnica .si je najbolj pogosta za spletne strani, ki so v slovenskem jeziku, lahko pa se odločite tudi za kakšno drugo – od mednarodnih (.com, .eu) do takšnih, ki označujejo vrsto organizacije (.biz, .org, .net, .tv), pa tudi do povsem eksotičnih, ki so namenjene drugim državam. Registracija domene z eno ali drugo končnico prinaša tudi različne stroške – za .si plačate okoli 15 evrov letno, za eksotiko pa lahko tudi več sto evrov.

Naj se registracija domene zaupa drugim?

Precej pogosta je praksa, da nam podjetje, ki izdeluje spletne strani, uredi vse potrebno za spletno stran »v paketu«. To pomeni, da se preko njega opravi registracija domene, da nam pri njem izdelajo spletno stran, prav tako pa nam ponudijo še gostovanje na strežniku. Če ne želite, da je med vami in registrarjem posrednik, pa lahko za registracijo domene poskrbite tudi sami. Sicer pa je najbolj pomembno to, da je domena pisana na vas, ne pa na drugo podjetje – tako boste lahko svojo spletno stran brez težav tudi preselili k drugemu ponudniku gostovanja, ne da bi vam bilo potrebno za to zamenjati ime, ki se je že prijelo.

Podaljšanje domene

Ko se izvede registracija domene, dobite svoj spletni URL naslov za eno leto, nato pa ga je treba vsako leto podaljšati in spet plačati letni strošek – lahko pa se odločite tudi za podaljšanje za daljše časovno obdobje, na primer pet let.
Nepodaljšana domena gre sicer v »karanteno«, kjer čaka, da se spomnite nanjo – in ko vaša spletna stran izgine, se boste hitro spomnili, da je potrebna ponovna registracija domene oziroma podaljšanje. Če ne, pa gre domena nazaj na trg – lahko jo kupi nekdo drug.

Objave iz iste kategorije: