Reševanje podatkov iz trdih diskov in SSD-jev

Novejši računalniki so izredno zanesljivi pri svojem delovanju. Številni spominski mediji pa imajo vgrajene različne tehnologije, ki uporabnika opozorijo na mogoče težave. Kljub temu se nam lahko zgodi, da strojne in programske napake onesposobijo prenosnik, namizni računalnik, strežnik ipd. Podjetja so tako soočena s potencialno finančno izgubo. Osebni uporabniki pa lahko izgubijo neprecenljive slike, glasbo ter drugo video vsebino, ki jo je težko ali celo nemogoče nadomestiti. V primeru kakršnihkoli okvar je najbolje, da se poslužimo strokovnega reševanja podatkov iz trdega diska, SSD-ja, USB ključa in drugih spominskih medijev.

Trdi diski lahko shranijo veliko podatkov

Zadnja leta je mogoče opaziti vedno več hitrih SSD diskov v računalnikih vseh vrst. Odlikuje jih izredna hitrost, ne vsebujejo premikajočih delov ter so zelo majhni po fizičnih dimenzijah. Kljub temu so trdi diski še vedno izredno popularni, večinoma zaradi svoje visoke kapacitete shranjevanja in nizke nakupne cene. Moderni trdi diski so tudi zelo zanesljivi, saj jih je moč uporabljati brezskrbno za različne manj in bolj zahtevne naloge. Ob pravilni uporabi brez težav neprekinjeno delujejo leta. Seveda pa moramo poskrbeti za primerno hlajenje računalnika. Pri prenosnikih je priporočeno, da jih pazljivo odložimo na delovno površino, saj lahko vibracije sčasoma poškodujejo magnetne plošče v diskih.

V primeru kakršnihkoli okvar je najbolje, da se poslužimo strokovnega reševanja podatkov iz trdega diska, SSD-ja, USB ključa in drugih spominskih medijev.

Veliko ljudi misli, da se trdi diski veliko bolj pogosto okvarijo kot drugi mediji. Dejansko pa je reševanje podatkov iz klasičnih diskov po količini dokaj podobno, če jih primerjamo z SSD-ji. Strokovno restavriranje podatkov je skoraj vedno izredno uspešno, tudi če so magnetne plošče in drugi deli trdega diska poškodovani.

SSD diski ne vsebujejo premikajočih delov

Glavna prednost vseh SSD diskov je ta, da ne vsebujejo mehanskih komponent. Delujejo popolnoma elektronsko, kar jih naredi neobčutljive na vibracije in manjše udarce. So pa zelo občutljivi na vročino in električne udare. Seveda pa lahko že shranjene podatke poškodujejo različni virusi in zlonamerna programska oprema.

SSD diski so drugačni od trdih diskov po načinu oziroma zahtevnosti reševanja podatkov. Vsak proizvajalec SSD diskov poda svoja orodja in programsko opremo številnim servisom, ki se ukvarjajo z restavriranjem izgubljenih podatkov. Uspešnost reševanja vseh digitalnih vsebin iz SSD-jev je zelo uspešna, saj imajo izkušeni tehniki na voljo mnogo različnih orodij, da preberejo podatke iz poškodovanih spominskih celic.

Glavna razloga za okvaro klasičnih in SSD diskov

Najbolj pogosto se zgodi, da se spominski medij ne okvari, ampak uporabnik nehote izbriše iz njega podatke. Tako morda mislimo, da je prisotna napaka, dejansko pa je potrebno reševanje podatkov, zaradi neprevidnosti uporabnika. Res pa je, da so virusi drugi najbolj pogost razlog, da ne moremo več uporabljati našega spominskega medija. Ni potrebe, da nam virus izbriše vsebino trdega diska ali SSD-ja. Dovolj je, če nam onemogoči pravilni zagon operacijskega sistema ter nam tako onemogoči delovanje računalnika.

Priporočljivo je, da imajo podjetja vedno rezervni načrt za shranjevanje podatkov. Nakup NAS Synology ali drugega sistema nam lahko reši ogromno časa in denarja, saj nam omogoča shranjevanje varnostnih kopij operacijskih sistemov, poslovnih načrtov, seznamov strank ipd. Posamezni uporabniki pa lahko najbolj ključne digitalne vsebine shranijo na zunanji trdi disk, USB ključ, SD kartico ali drug spominski medij.

Objave iz iste kategorije: