Tablice so vse močnejše, a še vedno niso računalniki

Če so še pred nekaj leti veljali predvsem za igračko, so tablični računalniki danes sposobni uporabljati novejše operacijske sisteme, celo sistem Windows in zaganjati večino uporabniškov programov. Ob pojavu prvih tablic, še ni bilo povsem jasno, kam bo šel razvoj teh nekako pomanjšanih prenosnih računalnikov ali pa če hočete drugače, povečanih mobilnih oziroma pametnih telefonov.tabliceA realno takrat tudi pametni telefoni še zdaleč niso znali niti približno toliko, kot danes. Dobro, recimo raje »zmogli«, namesto »znali.

Tablice niso več samo igrače

Tablični računalniki so postali zelo zmogljivi šele v zadnjih letih. To ne pomeni, da si prej ni bilo mogoče kupiti zares zmogljive tablice, a dejstvo je, da je bila pregrešno draga, da je na njej lahko tekel operacijski sistem Windows. Zdaj so takšne tablice že pol cenejše, ne smemo pa jih zamenjevati za tiste, ki jih ponujajo velike trgovine, ki jih prodajajo skupaj z bananami, pašteto ter hišnimi copati.
Tiste tablice si marsikdo kupi, ker piše »akcija« ali pa zato, ker so tako poceni. A da je nekaj tako zelo poceni, mora v ozadju najprej obstajati dober razlog za kaj takega in verjemite, nikoli ni kaj drugega, kot pomanjkanje kvalitete. Še vedno velja stari dobri rek, da je za malo denarja pač malo muzike.

Glavni razlogi, da tablice ne bodo prenosniki

Tablični računalniki preprosto ne morejo biti tako kvalitetni in zmogljivi, kot prenosni računalniki. Marsikdo se temu čudi, saj je pripravljen odšteti precej denarja, a resnica je pač ta, da pod pokrovom male naprave ne more biti veliko sestavnih delov, ne morejo biti zelo veliki, če pa bi bili, kot rečemo računalničarji »naviti«, da bi delovali izjemno hitro, bi se tudi zelo pregrevali. Tablico le držimo v rokah ali celo v naročju in tako je njeno hlajenje več ali manj vedno otežkočeno.


Na prvem mestu, zakaj tablični računalnik ni tako močan, je gotovo procesor, takoj za njim pa delovni spomin in seveda trdi disk, ki je še najmanj problematičen, saj si lahko omislite tudi zunanjega ali pa razširitev z večjo in hitrejšo spominsko kartico.
Tablični računalnik torej uporabljamo takrat, ko si želimo denimo na terenu nujno dostopati do kakih spletnih podatkov ali pa podatkovne zbirke in je delo na denimo 10 inčni tablici lažje, kot na pol manjšem pametnem telefonu.

Objave iz iste kategorije: