Kako poteka proizvodnja peletov?

Peleti postajajo najpopularnejši način ogrevanja individualnih hiš. Razlogi za to so stoškovni prihranki, udobje ter ekološka sprejemljivost takega načina ogrevanja. V Evropi je ogrevanje na pelete najbolj priljubljeno na Švedskem, kjer so stroški ogrevanja zaradi nizkih temperatur izredno nizki, hkrati pa je lesna biomasa med najbolj dostopnimi energanti v tej državi.

Kaj sploh so peleti? Peleti so pravzaprav zmlet les (ostanki lesne industrije, odpadni les, manj kvalitetna hlodovina) stisnjen v majhne valje. Proizvodnja peletov poteka brez kemičnih dodatkov, saj se v lesu pri visokem pritisku sprostijo smole, ki delujejo kot vezivo. To pomeni, da ogrevanje na pelete ne onesnažuje okolja nič bolj kot ogrevanje na drva, saj je sestava enaka, le oblika je drugačna.

Prvi korak pri proizvodnji peletov je mletje lesa, najprej na nekoliko večje kose (lesne sekance), nato pa še naprej v prah. V proizvodnji bolj kakovostnih peletov pred tem še odstranijo lubje, saj to zagotavlja manjši ostanek pepela. Nato se les v posebnih bobnih posuši na izredno nizko vsebnost vode. Posušen lesni prah se nato pod izredno visokim pritiskom stisne v pelete (valjasto obliko). Pri stiskanju se peleti močno segrejejo, zato jih je potrebno pred pakiranjam posušiti. Peleti so običajno pakirani v 15 kg vreče, na trgu pa so dostopne tudi t.i. big-bag vreče (okoli 1 tone) ter peleti v rifuzi za direkten vpih v zalogovnik.

Investcije v obrat za proizvodnjo peletov so izredo visoke, zato večina proizvodenj deluje v dveh ali treh izmenah skozi celo leto. Ker pa je povpraševanje sezonske narave, velik strošek predstavlja skladiščenje peletov od datuma proizvodnje do zimskih mesecov. Prav zato so prodajalci pripravljeni ponuditi visoke popuste, če pelete kupite v spomladanskih in poletnih mesecih, saj se s tem izognejo stroškom skladiščenja.

Objave iz iste kategorije: