Kaj je zlato in ali je vreden nakup zlata

Zlato je kemični element, ki ima v periodnem sistemu simbol Au. Zlato je kovina, ki jo je lahko oblikovati, vendar ne reagira z večino kemikalij. Vendar pa ga napada klor in aqua regia (zlatotopka).

nakup-zlataZlato po današnji klasifikaciji uvrščamo v bakreno skupino samorodnih prvin, kamor spadata tudi baker in srebro. Zlato ima dobro prevajalno toploto, kovnost, kovinski sijaj in veliko gostoto. Zlato ni samo rumene barve, kot si večina ljudi predstavlja. Zlato je lahko tudi črne, vijolične in rdečkaste barve, če ga na tanko razdelimo. Zlitine z železom dajejo zeleno barvo, zlitine z aluminijem dajejo vijolično barvo in zlitine z bakrom dajejo rdečkasto kovino. Samorodno zlato navadni vsebuje vsaj od 8 do 10% srebra, pogosto pa še več.
Izmed vseh znanih kovin je ta najbolj kovna in »prožna« za obdelavo, saj lahko 1 gram zlata možno sploščiti na površino 1 kvadratnega metra. Nakup zlata lahko opravimo preko prodajaln po vsej Sloveniji ali svetu, ter ga lahko kupimo preko spletnega ali telefonskega povpraševanja. Zlato se po svetu porablja največ pri izdelavi nakita, investicij in nekaj v industriji. Pri nakitu je približno 50% pri investicijah 40% ter pri industriji približno 10%. Največji porabniki zlata na svetu so Indijci. Indijci pokupijo približno 25% vsega sveta na svetu, to je približno 800 ton zlata vsako leto. Poleg tega pa je Indija tudi največji uvoznik zlata.
Pri nakupu zlata moramo paziti, da se ne opečemo, saj ko kupimo kovanec zlata moramo biti pozorni, zato ker nas bo v najboljšem primeru stal med 8 in 9 % več, kot je tisti trenutek cena na svetovnih borzah. Če zlatnik kupimo v ZDA, pomeni, da nam ga morajo poslati, kar nas bo stalo še najmanj 40 dodatnih dolarjev. Saj so v te cene ušteti stroški za rudarje, prevoznike, kovnice in za trgovce. Tako da ima lahko nakup zlata kar precejšen negativni vpliv na našo denarnico, zato moramo biti konstantno pozorni, kako cene o zlatu nihajo in kakšni so dodatni stroški.

https://www.youtube.com/watch?v=Nhe8yoT2gYg

Objave iz iste kategorije: