Psihoanaliza in vse, kar bi morali vedeti o njej

Zdi se, da je psihoanaliza postalo področje, ki zanima vse več ljudi. V resnici pa je razlog za to precej jasen. Vse več je namreč takšnih oseb, ki svojih težav ne zmorejo več reševati sami in se obračajo na najrazličnejše strokovnjake, ki so vešči na tem področju.

Pojem psihoanaliza je najpogosteje definiran kot ena od metod za zdravljenje duševnih stisk. Začetnik tovrstnega pristopa je bil Sigismund Freud. Njegova osnovna teza je, da nezavedni del ljudi pogosto vodi v naša doživljanja pa tudi v naša ravnanja.

Na kaj se osredotoča psihoanaliza?

Mnogi se motijo, saj mislijo, da se psihoanaliza osredotoča na razreševanje problematičnih simptomov. V resnici pa temelji na ozaveščanju dejavnikov, ki povzročajo duševne stiske ljudi. Poseben poudarek pri tem je, da klient in psihoanalitik raziskujeta klientovo nezavedno in zgodnje izkušnje. Prav tako predelujeta boleče izkušnje iz preteklosti.

V tem videu raziskujemo definicijo psihoanalize, njene temeljne teorije, kako se izvaja in njena učinkovitost.

Če torej ozavestimo nezavedanje, nam to lahko omogoča precej boljše poznavanje svojega notranjega sveta. Posledica omenjenega so globlje spremembe naše osebnosti.

Potek psihoanalize

Dejstvo je, da je raziskovanje nezavednega, soočanje s povsem novimi spoznanji ter privajanje na spremembe lahko precej dolgotrajen proces. Posledično psihoanaliza lahko traja tudi dlje, na primer do več mesecev ali celo več let.

Uvodna srečanja na psihoanalizi so praviloma namenjena začetnemu spoznavanju, prav tako tudi dogovarjanju o poteku same obravnave. Psihoanalitik v tem času zbira vse osnovne informacije o svoji stranki oziroma klientu. Na podlagi tega oceni, ali je sploh primeren za psihoanalitično obravnavo oziroma ali mu bo psihoanaliza sploh ustrezala.

Psihoanaliza se osredotoča na korenine psiholoških težav
Psihoanaliza temelji na študijah zavestnega in nezavednega človeškega uma. Psihoanaliza se osredotoča na prepoznavanje in osvobajanje nezavednih, potlačenih občutkov, misli, spominov in želja, ki negativno vplivajo na vaše življenje. Cilj je ozavestiti korenine psiholoških težav in vam pomagati pri reševanju težav, da bi dosegli pozitivne spremembe in rast.

Trajanja psihoanalize v resnici nikoli ni moč predvideti vnaprej. Ritem napredka je namreč vedno prilagojen glede na posameznika. Navadno se mora pri takšni obravnavi klient uleči na ležalnik in biti pri tem obrnjen stran od analitika. Naloga klienta pa je, da pove čisto vse, kar mu pride na misel.

Kdo je psihoanalitik?

Psihoanalitik je praviloma oseba, ki je opravila večletno psihoanalitično izobraževanje. V tem času je bila ta oseba tudi sama vključena v psihoanalizo. To mu je namreč zagotovilo samospoznanje, predvsem pa lažje vživljanje in boljše razumevanje svojih klientov.

Ključno je, da psihoanalitik pri svojem delu vedno sledi etničnim pravilom, obenem pa svoje strokovno znanje nenehno nadgrajuje pa tudi izpolnjuje.

Objave iz iste kategorije: