Vsakodnevne skrbi v službi

Vsakodnevne skrbi v službi – le kdo jih nima? Stres na delovnem mestu je resnično prisoten v skoraj vseh službah. Lovljenje skrajnih rokov v zadnjem hipu in prevelike količine dela terjajo svoj davek tudi na psihičnem zdravju zaposlenih. Delavci vse pogosteje tarnajo o stresu na delovnem mestu.

Raziskave kažejo, kaj najpogosteje povzroča duševne stiske zaposlenih. To so večinoma prevelike zahteve delodajalca in slaba organizacija dela. Poleg tega delavci navajajo tudi napete in konfliktne odnose med zaposlenimi. A ne le med sodelavci, ampak tudi slabe odnose med vodstvom in zaposlenimi. Največkrat jih v stisko porinejo tudi laži in neenakovredno obravnavanje v kolektivu.

Kaj lahko storijo delodajalci?

Veliko lahko pripomorejo k izboljšanju stresa na delovnem mestu sami delodajalci. Najprej se morajo problema zavedati in nato sprejeti plan o potrebnih ukrepih. Najpogosteje so ukrepi s področja izboljšanja klime v kolektivu in t.i. »tim bildinga«. Sledijo ukrepi s področja izboljšanja zdravja delavcev. To je na primer spodbujanje zdravega načina življenja z zdravo hrano in zadostno mero gibanja. Nekateri delodajalci omogočijo svojim zaposlenim zdrave prigrizke ali pa celo čas za rekreacijo med delom.

Vsekakor je priporočeno, da delodajalci izboljšajo delovanje organizacije s prenovo poslovnih procesov. Na ta način ugotovijo, kje se pojavljajo stiske delavcev. Tako jih lahko tudi s primernimi ukrepi odpravijo in izboljšajo zadovoljstvo zaposlenih. Pogosto pomaga že sam pogovor z zaposlenimi. Vendar ni dovolj, da jih poslušate. Morate jih tudi slišati in primerno ukrepati.

Seveda obstajajo tudi terapevti, ki se ukvarjajo z reševanjem tovrstnih težav. To je tako kot če mora par na partnersko terapijo. V službi je podobno, saj je delovno mesto vedno nekakšna zvez delodajalca in zaposlenega, več zaposlenih v isti ekipi ali morda zaposlenega in nadrejenega.

Preberite si še naslednji članek: Koristne spodbude za osebno rast

Velikokrat slišimo, da moramo “osebno rasti”. Toda, kaj sploh pomeni osebna rast? Katera področja zajema? In zakaj je dobro za nas, da se z njo ukvarjamo?

Kaj lahko storijo zaposleni?

S stresom na delovnem mestu se sooča skoraj vsak zaposlen. Nekateri zaradi premajhnih plač in slabih možnosti finančnega preživetja družine. V takem primeru bodo mehki ukrepi delodajalcev le težko učinkovali. Tak delavec naj se potrudi najti neko zadovoljstvo v življenju izven službe oziroma v prostočasni dejavnosti. Na ta način lahko prežene stres, ki je mu pojavlja v delovnem času.

Druge stresne dejavnike pa lahko zaposleni omilijo s pogovorom, z dobro družbo in zabavo. V prostem času naj se posvetijo športu ali branju. Najdejo naj nekaj kar jih izpopolnjuje.
Pomembno pa je tudi, da se soočijo s svojimi težavami. Najprej naj se pogovorijo znotraj kolektiva in delovne organizacije. Če pa še to ne pomaga, lahko vedno pomoč poiščejo tudi zunaj nje. Obrnejo naj se na za to usposobljene strokovnjake, saj je stres na delovnem mestu pogost pojav. Stres lahko tudi izredno negativno vpliva na stanje vaših zob in povzroči zobobol.

Bipolarna motnja je vrsta dedne motnje s katero so povezane spremembe v živčnem sistemu. Veliko prispevajo najrazličnejši dejavniki iz okolja, kot so neurejene razmere, težave doma, v službi, med prijatelji, različne druge stresne situacije. Preberi več …

Objave iz iste kategorije: