Vloge avtomobilskih ogledal

Ogledala za avto imajo seveda različne funkcije, poglavitni namen pa je primeren odsev vseh aktivnosti, ki se dogajajo v okolici vašega avtomobila. Zanimivo pa je, da večina voznikov oziroma uporabnikov vozil ogledal niti ne zna pravilno uporabljati ali nameščati. Medtem ko imajo denimo notranje avto ogledalo primerno nameščeno, so zunanja ogledala na avtu večinoma usmerjena narobe.

Zavedati pa bi se morali, da napačno usmerjena avtomobilska ogledala lahko izjemno zmanjšajo voznikovo odzivnost, s tem pa seveda močno zmanjšajo tudi samo varnost v cestnem prometu.

Vrste avtomobilskih ogledal

Ogledal za avto je več vrst, na primer notranje vzvratno ogledalo, dodatno stransko ogledalo, stransko bočno ogledalo. Vzvratno ogledalo za avto se nahaja nad voznikovim sedežem na sredini avta. Omogoča, da med vožnjo lahko dobro vidite, kaj se nahaja za vami. Na takšen način lahko ocenite razdaljo med vozili, ki so za vami, prav tako tudi med tistimi, ki vas prehitevajo po levi strani.

Stranska ogledala za avto
Stranska ogledala za avto se uporabljajo za opazovanje prometa za sabo

Stranska ogledala za avto se nahajajo na zunanji strani vozila. Pritrjena pa so na vrata. levo stransko vozilo morate med vožnjo ves čas uporabljati, saj na takšne način lahko dobro veste, kdo vas prehiteva, prav tako tudi, kakšna je varnostna razdalja in kakšna je verjetnost za možnost nesreče.

Vloga dopolnilnih avto ogledal

Na voljo so tudi tako imenovana dopolnilna ogledala za avto. Ta se lahko namestijo na že obstoječa stranska. Njihova vloga pa je ta, da vam lahko izjemno dobro zagotovijo dodatni vzvratni pogled. Takšen tip ogledal je na primer namenjen za vožnjo z avtom s prikolico ali z avtodomom.

V tem primeru pa se avto ogledala nameščajo višje in nekoliko bolj navzven. Ponujajo vam torej vzvratni, prav tako bočni pogled, in sicer tudi v situaciji nekoliko bolj širokega bremena in avtoprikolice.

Pravilno nameščena avtomobilska zrcala

Četudi vaš avtomobil krasijo kakovostna ogledala, pa vam ta ne bodo kaj dosti koristila pri varnosti v cestnem prometu, če jih ne boste primerno namestili. Ker veliko voznikov ne ve, kako pravilno uporabljati ogledala za avto, je večja verjetnost tudi za nastanek nesreče.

Še preden se podate na pot, zato vedno preverite, ali so vaša zrcala na avtu in znotraj njega res pravilno nameščena.

Kako pravilno nastaviti stranska ogledala za avto

Objave iz iste kategorije: