Kaj so to ležaji?

Ležaji so v strojništvu zelo poznani elementi, ki jih uporabljajo za boljšo konstrukcijo določenega stroja ali kakšne druge naprave. Ko govorimo o vseh teh elementih je to zagotovo področje moških in samega strojništva. Ležaji omogočajo vrtenje ali pregibanje strojnih delov in jih uporabljamo na kakšnih kolesih, oseh in sorodnikov, ki bi jih lahko naštevali zelo dolgo.
Njihova naloga je izredno zahtevna, saj morajo biti izredno močni in dejansko prenašati obremenitev vrtečega dela. Hkrati pa ga mora prenašati na mirujoči del določenega stroja.

Ležaji se lahko delijo na več vrst

Ležaji se ločijo na dve vrsti in sicer: kotalni ležaji, ki so narejeni iz več kroglic, iglic in valčkov, ter drsni ležaji, ki so namenjeni za radialne obremenitve. V strojništvu so ležaji skoraj, da najbolj pomemben del, saj stroji brez njih nebo mogli normalno delovati. Njihova zelo dobra lastnost je ta, da zdržijo izredno veliko obremenitev in niso občutljivi na umazanijo in druge neprijetne razmere. Seveda pa vsekakor imajo tudi slabe lastnosti, saj so izredno glasni in so tudi zelo zahtevni za montažo, ampak to vsekakor ne vpliva na nič, saj imajo več dobrih, kot pa slabih lastnosti. Ležaji se delijo tudi po smeri prenašanja obremenitve in sicer na: redialne ležaje, pri katerih deluje pravokotno na geometrijsko os; aksialne ležaje, pri katerih deluje obremenitev v osi ležajev in kombinirane ležaje, pri katerih delujeta prečna in vzdolžna obremenitev.

Naloga ležajev je zelo pomembna in jih lahko uporabljate za veliko zadev

Kot smo že omenili, imajo ležaji v življenju zelo pomembno vlogo pri strojništvu oziroma pri samem delovanju strojev in drugih predmetov, ki potrebujejo ležaje za vrtenje strojnih delov. Da izberete pravilen ležaj je izredno pomembno, da se spoznate na pogoje stroja in ves potek v katerem bo ležaj deloval.

Pomembno je da so primerni pogoji temperature, način obratovanja, čas trajnega obratovanja, frekvence vrtenja in podobno. Vse to je za ležaj zelo pomembno, da ne bo prišlo do prevelike obremenitve in podobno, kar bi lahko poškodovalo sam stroj in njegovo delovanje. Da izberete pravilen ležaj je to zelo pomembno, saj vse to vpliva na delovanje in zagotovitev predvidene življenjske dobe strojev ali naprave, za katero potrebujete ležaje.

Objave iz iste kategorije: