Kakšno je kaj vreme- Ljubljana?

Ljubljana je glavno mesto Slovenije. Nahaja se v Osrednji Sloveniji in žal v kotlini, ki jo posebno v jesenskih in zimskih mesecih večkrat zaobide sonce.Ljubljana je bila v preteklosti sinonim za slabo vreme, saj je bila pozno jeseni polna goste megle, v kateri se ljudje niso radi gibali po mestu, ker so se bali nepridipravov in slabega vpliva na dihalne organe in na zdravje nasploh.Po uveljavitvi novih metod ogrevanja, se je stanje malce izboljšalo, gosta megla je skoraj izginila in dala prostor boljšemu vremenu. A obiskovalci Ljubljane, ki prihajajo na obisk v to lepo mesto vedno vprašajo, kakšno vreme imamo. Še posebno Primorci so vajeni sonca in jasnine in Ljubljana jim je bolj všeč, ko se koplje v soncu, saj je tedaj več možnosti za nemotene sprehode in oglede mestnih znamenitosti in kulturnih spomenikov. V preteklosti so bili letni časi bolj ločeni med soboj.

Vedelo se je, da je pozimi čas za sneg ,mraz ter nizke temperature, ki so se včasih spustile pod minus 20 stopnj Celzija. in ljudje se niso tako pritoževali kot danes, ko vlada že prava panika, če je temperatura par stopinj pod ničlo. Poletja so bila suha in vroča, hrepenenja po kopanju in morju so bila velika. Ljudje so hoteli pobegniti iz razbeljenega mesta v obmorske kraje.

Pomladi in jeseni so bila v Ljubljani v preteklosti mila in prijetna. Spomladi se je narava bohotno prebujala, jeseni pa nam je nudila svoje bogate sadove. Ozračje in tudi narava še nista bila tako onesnažena in z veseljem smo nabirali darove zemlje, ki so zrasli na naravno gnojeni zemlji in brez prisotnosti pesticidov. Zdaj pa je vreme tako v Ljubljani (1a-vreme.si) kot v celotni Slovenije celo leto malce zmešano, kar je posledica onesnaženosti okolja, ki jo povzroča človek s svojimi dejanji in nepravilnimi ukrepi, ki so usmerjeni v čim več dobička, ne glede na škodo narave, ki nam je že začela, zaradi slabega ravnanja z njo, že kazati svoje zobe s poplavami potresi in drugimi naravnimi katastrofami. Kot da ne zdrži več strašnega , nenaravnega pritiska nanjo.Zime so v Ljubljani postale bolj mile, snega ni veliko, ločnice med pomladjo in poletjem ter jesenjo skoraj ni. Velikokrat se zgodi, da vidimo nekatere rastline in cvetice cveteti v pozni jeseni.

Vsi pa si želimo lepega, sončnega vremena, ki naj se ravna po letnih časih. Sonce je vir življenja in ima pozitiven vpliv na celotno stvarstvo, tako ljudje, kot živali se bolje počutijo v lepem vremenu.

Ljubljančani se še posebej veselimo lepega vremena, saj včasih z zavistjo poslušamo, kako se v nekaterih predelih Slovenije kopljejo v soncu, nas pa je zaobšlo in smo prisiljeni bivati in delati, posebno v pozni jeseni in pozimi, v temnih in turobnih dnevih, ki nas navdajajo z obupom in slabo voljo. Držimo torej pesti, da nam bo v prihodnosti v Ljubljani vreme bolj naklonjeno in da bomo uživali v mestu in njenih lepotah in da bomo opustili misel, da se zaradi slabega in turobnega vremena preselimo v toplejše in sončne kraje.

Objave iz iste kategorije: