Koristna navodila za nošenje kompresijskih nogavic

Terapevtske kompresijske nogavice se praviloma nakupujejo po nasvetu zdravnika. Ta vam mora namreč določiti stopnjo same kompresije pa tudi ustrezen model izdelka. Sami pa lahko izbirate med različnimi vrstami materialov. Za omogočanje dolžine uporabe in s tem tudi medicinskega učinka izdelka morate pozorno prebrati tudi priložena navodila.

Terapevtske kompresijske nogavice
Terapevtske kompresijske nogavice se praviloma nakupujejo po nasvetu zdravnika.

Kakovostno izbrane kompresijske nogavice so izdelek, ki s pravilno nošnjo ter vzdrževanjem uporabniku zagotavljajo fiziološki pritisk na nogo. Prav tako omogočajo pravilen venozni pretok. Takšno funkcijo omogoča različna stopnja kompresije.

Preden se pojavi oteklina na suhe noge obujete kompresijske nogavice

Izjemno pomembno je, da veste, na kakšen način se takšne nogavice obujajo pa tudi kdaj. Zjutraj, še preden se pojavi oteklina, jih obujete na suhe noge. Pri tem lahko uporabite tudi puder. Pri obuvanju pazite, da jih ne poškodujete z nohti oziroma prsti.

Nogavice obujte s pomočjo obeh rok. Peto lepo namestite na petnico. Še posebej bodite pozorni na nohte, da jih ne poškodujete. V veliko pomoč so vam lahko gumijaste rokavice. Ne vlecite zgornjega dela; nogavico enakomerno porazdelite navzgor proti kolenu. Pri hlačni vrsti morate izdelek povleči čez samo bedro.

Tudi pri sezuvanju si lahko najlaže pomagate kar z gumijastimi rokavicami. Nogavico primite na zgornjem robu ter jo previdno povlecite navzdol do pete. Z dlanjo roke nogavice nalahno povlecite čez peto.

Pravilno pranje kompresijskih nogavic

Kompresijske nogavice lahko dnevno perete v vodi, ki ne sme imeti več kot 40 stopinj Celzija. Pomembno je, da pri tem uporabljate le blaga pralna sredstva. Ne smete uporabljati detergentov, čistilcev madeža ali pa bencina.

Sperite jih v hladni vodi ter jih ne ožemajte. Ne uporabljajte mehčalcev perila. Ne sušite jih direktno na soncu oziroma na direktnem izvoru toplote. Najbolje je, da jih položite med dve suhi brisači.

Še nekaj pomembnih opozoril za uporabo kompresijskih nogavic

Kompresijske nogavice je treba obvezno obuti v ležečem položaju. Tiste s stopnjo 2 so namenjene le dnevni uporabi, razen če je zdravniški recept pisan tako za nočno kot tudi dnevno uporabo. Za večino takšnih izdelkov pa velja, da jih je potrebno zjutraj obuti, sleči pa v času počitka; obvezno ponoči.

Pri nepravilni uporabi oziroma pri neupoštevanju kontraindikacij prodajalci ne odgovarjajo za posledice.

Preberite si še naslednji članek: Veste, kakšno dioptrijo imate?

Za ugotovitev natančne vrednosti dioptrije je potrebno opraviti meritev. Nosite očala, pa ne veste, kakšno dioptrijo imate?

Objave iz iste kategorije: