Preprost nadzor nad našim strežnikom

Vzdrževanje spletne strani velikokrat zahteva, da se povežemo na strežnik in spremenimo potrebne nastavitve, naložimo nove avdio ter video datoteke ipd. To je možno storiti z mnogimi različnimi programi. Je pa res, da vsak izmed teh programov deluje drugače. Tako lahko hitro kaj ponesreči izbrišemo ali spremenimo, kar ima dostikrat neželene posledice.

Moderni ponudniki gostovanja nam ponujajo napredni uporabniški vmesnik cPanel, ki predstavlja pregleden način za uravnavanje nastavitev našega strežnika. Lahko ga uporabljamo na različnih pametnih napravah in računalnikih, saj ne potrebujemo posebnih programov za njegovo uporabo. Potreben je samo dostop do interneta in katerikoli spletni brskalnik.

cPanel se uporablja že od leta 1996

Razvoj cPanel vmesnika nam je omogočil njegovo uporabo že leta 1996. Je pa res, da je veliko ponudnikov gostovanja zelo počasi prešlo na njegovo uporabo. Dolgo nazaj še ni bil tako optimiziran kot je danes, zato ni požel popularnosti večine administratorjev in IT osebja. Dandanes pa je to eden izmed najbolj pregledih vmesnikov v obstoju. Z njem lahko kopiramo datoteke, spreminjamo HTML5 in drugo kodo, ustvarjamo poddomene, nastavljamo elektronske poštne račune ipd. Vse to pa ga naredi izredno zaželenega in uporabnega s strani amaterskih in izkušenih uporabnikov. Poleg tega ne potrebuje veliko moči, da deluje. Dovolj je že 20GB prostora na trdem disku ali SSD-ju in 512MB pomnilnika, kar pomeni, da ga lahko uporablja praktično vsak strežnik.

Preko cPanel vmesnika se lahko namesti spletne gradnike

Eden izmed največjih izzivov pri vzpostavitvi spletne strani je vedno bilo nameščanje gradnikov. To so lahko storili samo izkušeni administratorji in drugo računalniško osebje. Povprečen uporabnik je lahko izgubil dokaj veliko časa, če se je tega lotil sam. Pri cPanel-u pa je velika prednost, da lahko spletne gradnike namestimo brez večjih težav. Z nekaj preprostimi kliki je možno namestiti WordPress, Drupal, Magento in druge gradnike. Tako lahko pričnemo z izdelavo vsebine naše spletne strani skoraj nemudoma. Vedno pa je možno tudi namestiti druge programe s cPanel-om, ki nam pomagajo ohranjati našo spletno stran in strežnik v delujočem stanju.

Napredne funkcije so le nekaj klikov stran v cPanel vmesniku

Skrb za naš virtualni, deljeni ali namenski strežnik velikokrat zahteva vpogled in poseg v njegovo delovanje. To lahko storimo na več načinov, vendar je preko cPanel-a najlažje. Napredne funkcije nam podajo informacije o mnogih lastnostih našega strežnika. Možno je tudi videti dejansko porabo procesorja in njegovih jeder, pomnilnika, zasedenega prostora na trdem disku ipd. Ustvarjanje poddomen, administratorskega dostopa za različne uporabnike, prenašanje in brisanje datotek in več je možno z nekaj hitrimi kliki. To pa nam močno olajša vzdrževanje strežnika, kot tudi urejanje različnih digitalnih vsebin na naši spletni strani. 

Objave iz iste kategorije: