Veste, kakšno dioptrijo imate?

Če nosite korekcijska očala ali leče, potem verjetno vsaj približno veste, kakšno dioptrijo imate. A ta ni vedno enaka, saj se z leti lahko spreminja. Zaradi tega je treba skrbeti za merjenje dioptrije na vsaj vsakih nekaj let, po potrebi pa še prej, če opazimo, da ne vidimo tako dobro, kot bi si želeli. Pregled pa ni pomemben le zaradi merjenja dioptrije, ampak tudi za to, da okulist preveri, ali je vse v redu z vašimi očmi. Pri tem je treba vedeti, da se lahko dioptrija pri očalih razlikuje od tiste pri kontaktnih lečah, zato mora okulist ali optik v primeru, da nosite oboje, opraviti dve meritvi.

Kam na merjenje dioptrije?

Žal se marsikje po Sloveniji na pregled pri okulistu v okviru zdravstva čaka zelo dolgo. Čakalne dobe so dolge po več mesecev ali celo pol leta, ponekod pa se na pregled čaka celo še dlje. Zaradi tega je skorajda nujno, da se odločite za pregled pri zasebniku. Na srečo lahko zanj hitro in strokovno poskrbijo tudi v vaši optiki, kjer bodo poskrbeli za pregled oči in merjenje dioptrije, tam pa lahko kupite tudi korekcijska očala ter vse ostalo, kar potrebujete. Po želji vas lahko naučijo tudi rokovanja s kontaktnimi lečami ali vam pomagajo pri izbiri ustreznih okvirjev za korekcijska očala.

Nova dioptrija in nova korekcijska očala

Ko je enkrat vaša nova dioptrija izmerjena, pa je čas šeza nova korekcijska očala. Čeprav slednja lahko danes kupite oziroma naročimo marsikje, pa je nasvet in pomoč optika pri izbiri zelo dragocena, zato jih je najbolje kupiti kar v specializirani optiki. Tam imajo na voljo veliko izbiro modelov, prav tako pa vam bodo znali odlično svetovati tako, da boste z njihovo pomočjo izbrali najboljši okvir zase.

Vedeti je namreč treba, da vsak okvir ni primeren za vsako dioptrijo. Pri večjih dioptrijah je namreč debelina stekel tako velika, da tanjši okvirji niso primerni. A zato vam ni treba skrbeti: s pomočjo optika vam bo zagotovo uspelo izbrati okvir po vaši meri. Poleg tega pa bodo v optiki poskrbeli tudi za strokovno vgradnjo kvalitetnih stekel in za to, da se vam bodo vaša nova korekcijska očala prilegala kot ulita. 

Objave iz iste kategorije: