Menjava platišč na avtomobilu – lita in alu platišča

Vzdrževanje jeklenega konjička je pomembno za njegovo funkcionalnost predvsem pa dolgoživost. Že ob nakupu novega ali rabljenega avtomobila moramo pomisliti na stroške vzdrževanja le tega. V letih uporabe se obrabijo razni deli, po določenem času tudi platišča. Menjavo teh opravimo največkrat v mehaničnih delavnicah. V kolikor smo spretnejši in imamo potrebna orodja, lahko platišča menjamo sami doma.

Izbira platišč in cene

Robovi naših gum morajo biti izbrani tako glede na model avtomobila kot tudi material iz katerih so izdelani. Odločimo se lahko za lahke litine oziroma zmesi, kot tudi jeklene izvedbe. Vsaka izmed teh izbir ima pluse in minuse. Lita platišča so težja, cenovno manj ugodna, zato se veliko ljudi raje odloči za alu platišča. Le ta so izdelana iz lažje litine, ki je z barvo in premazi zaščitena pred oksidacijo oziroma nastankom rje. Zaradi postopkov izdelave pri tej vrsti platišč dosežejo zelo dolg čas uporabe ter lepši izgled.

Menjava na servisu

Na našem avtomobilu, traktorju ali motorju je menjava platišč eno izmed lažjih servisnih opravil. Nova alu platišča, oziroma feltne se morajo na tip gum dobro prilegati. Izbira velikosti platišč je tako na prvem mestu. Merimo jih standardno v palcih ali colah, pri tem je za avto najpogostejša izbira premera 16 ali 17 col. Pri novih alu platiščih je velikost jasno razvidna, pravilno izbiro modela opravijo serviserji. V primeru samostojne menjave najprej premerimo stara avtomobilska platišča. Ob nakupu rabljenih ne pozabimo predhodno preveriti velikosti z merilcem. Povečini rabljene dobimo veliko bolj ugodno.

Nova generacija platišč

Proizvajalci se s časom poslužujejo bolj naprednih tehnik in novih vrst premazov. S tem zagotavljajo boljšo obstojnost in večjo kvaliteto proizvodov. Nove generacije alu platišč so prilagojene tako na poletne kot tudi na zimske razmere. Še vedno pa ni odveč razmisliti, ali bomo za zimske gume uporabili bolj obstojne modele. Vožnja v snegu, sodri in soljenih površinah je veliko bolj agresivna do površin platišč, predvsem v kolikor so ta nižjega cenovnega razreda. Kvaliteta se ponavadi sorazmerno navezuje na ceno. V primeru, da smo do izbire skeptični, se obrnimo po mnenje strokovnjaka.

Objave iz iste kategorije: