DPF filter ali filter trdih dizelskih delcev

DPF filter za avto je bil razvit predvsem zaradi želje po zmanjšanju onesnaževanja zraka. Njegova ključna naloga je skrb za izločanje nezgorelih trdih delcev ter saj iz izpušnih plinov. Ti nastajajo pri zgorevanju dizelskega goriva v motorju. In ravno trdi delci predstavljajo izjemno veliko tveganje za naše zdravje ter za okolje na sploh.

Najpogosteje je avtomobilski DPF filter nameščen neposredno za katalizatorjem. Videti pa je kot fina porozna struktura. Lahko je sestavljen iz različnih materialov. To je zlasti odvisno od same namembnosti in tudi od obratovalnih pogojev motorja.

Delovanje DPF filtra

DPF filter za avto deluje tako, da se skozi njega večji deli ujemajo. Manjši delci pa skupaj z izpušnimi plini zapustijo filter. Ko je količina ujetih delcev zadostna, se sama od sebe izvede regeneracija oziroma čiščenje filtra. Pri tem je prisoten sežig ter izpust ujetih saj.

Video: DPF filter za avto – osnove

Od načina vožnje ter od velikosti filtra je predvsem odvisno, na koliko časa bo potekala regeneracija DPF filtra. Pogoj, da se zgodi, je zapacan filter in primerno visoka temperatura motorja. Ne nazadnje tudi dovolj visoki vrtljaji motorja.

Vzroki za težave z DPF filtrom

DPF filter za avto nam tako kot tudi vsi drugi deli lahko povzroča težave. Vzrokov za to ni malo. Eden od najpogostejših je uporaba nepravilne vrste motornega olja. Za vozila, ki imajo DPF filter, so namreč predpisani prav posebni standardi. To še posebej velja za motorno olje, ki v nobenem primeru ne sme vsebovati žvepla. Žveplo namreč povzroča izdatno lepljenje saj, in sicer na porozno strukturo. Žveplo tako otežuje kakovostno regeneracijo DPF filtra.

DPF filter za avto
DPF filter za avto je nameščen neposredno za katalizatorjem

Na okvaro DPF filtra prav tako pogosto vpliva neustrezno oziroma nepravilno delovanje ERG ventila. Na okvare vplivajo še poškodbe tlačnih ter sesalnih cevi okoli turbo polnilnika.

Prisilna ali samodejna regeneracija DPF filtra

Znano je, da v določenem trenutku ni mogoče prisilno ali samodejno regenerirati DPF filtra za avto. V tem primeru je potrebno ročno oziroma fizično čiščenje ali pa menjava. DFP filter za avto oziroma njegova menjava nas lahko stane kar precej denarja. Ravno zato je še toliko pomembneje, da DPF filter vozila sproti čistimo – fizično in kemično.

S kemičnim čiščenjem DPF filtra za avto poskrbimo za to, da se njegova notranjost prepoji z namenskim pripravkom za raztapljanje oblog.

Objave iz iste kategorije: