Različni tonerji za naš tiskalnik

Laserski tiskalniki so postali skozi leta veliko bolj dostopni. Cena jim je občutno padla, tehnologija tiskanja pa se je močno izboljšala. Dandanes je mogoče tudi kupiti multifunkcijske laserske naprave, ki uporabljajo tonerje za svoje delovanje. Dejansko jih bomo morali prej ali slej nadomestiti barve, saj se bodo stare iztrošile. Na voljo imamo OEM, združljivo in obnovljeno opremo za tiskalnike, ki nam omogočajo kakovostno izdelovanje slik in dokumentov. Pravilno izbira barv nam lahko prihrani veliko pisarniških stroškov na dolgi rok.

Originalna ali OEM oprema za laserske tiskalnike

OEM je zelo poznana kratica v računalniškem svetu. Ko govorimo o tiskalnikih, oznanja originalno opremo, ki jo je izdelal določen proizvajalec. Podjetja, kot so Canon, Xerox, Epson in druga izdelujejo svoje laserske tiskalnike. Obenem pa tudi prodajajo svoje lastne tonerje. Te imajo oznako OEM, ki je kratica za originalno računalniško opremo določenega proizvajalca.

OEM tonerji so popolnoma združljivi z našo tiskalno napravo. In imajo številne prednosti pred drugimi tonerji. Te prednosti so:

 • Garancija proizvajalca tiskalnika
 • Visoka kakovost barvnega prahu oziroma barve v tonerjih
 • Popolna združljivost z našim laserskim tiskalnikom 
Kratica OEM označuje originalno opremo.

Združljivi tonerji za laserske tiskalnike

Veliko cenejši in bolj dostopni tonerji so združljive zvrsti. Izdelujejo jih številna podjetja, ki niso poslovno povezana s proizvajalci tiskalnikov. Njihov namen je, da ponudijo cenejšo izvedbo tonerjev uporabnikom številnih tiskalnikov različnih blagovnih znamk. Ravno zaradi tega razloga so izredno popularni pri mnogih domačih in poslovnih uporabnikih.

Pogosto imajo OEM tonerji vgrajene številne izboljšave, kot so:

 • Dodatna kapaciteta črnila
 • Možnost ponovnega polnjenja
 • Boljši izkoristek barve

Obnovljeni tonerji so bolj ekonomična izbira

Vedno več proizvajalcev tonerjev in kartuš ponuja program reciklaže. Stranke prinesejo odslužene enote v poseben zbiralnik. Nato pa jih strokovnjaki pregledajo, jim zamenjajo poškodovane dele in jih ponovno napolnijo z barvo. 

Obnovljeni tonerji so izredno ugodni za nakup, saj so pogosto cenejši od združljivih enot. Imajo tudi omejeno garancijo, vendar so zelo popularni, saj zmanjšajo pritisk na naravne vire. So tudi dobra izbira za ljudi, ki želijo čim bolj ekološko uporabljati svoj laserski tiskalnik. Njihove glavne prednosti so:

 • Izredno nizka nakupna cena
 • Ekološka izbira, ki ohranja vire narave
 • Zanesljiva izbira za ljudi, ki željo tiskati čim bolj ekonomično

Ponovno napolnjeni tonerji

Ponovno napolnjeni tonerji imajo najnižjo kvaliteto in življenjsko dobo. To so enote, ki so bile samo ponovno napolnjene z barvnim prahom. Načeloma se jih ne pregleduje za poškodbe in jim tudi dele ne zamenjajo strokovnjaki.

Prednost ponovno napolnjenih tonerjev so:

 • Nizka nakupna cena
 • Dobra izbira za čim bolj ugodno tiskanje s starejšimi tiskalniki
 • Velik prihranek stroškov za vzdrževanje tiskalnika

Vsak poslovni in osebni uporabnik laserskih tiskalnikov ima na izbiro številne vrste tonerjev, ki se med seboj precej razlikujejo. Na novih tiskalnikih je vedno priporočeno uporabljati OEM izvedbe tonerjev, dokler je naprava še v garanciji. Če pa želimo tiskati čim bolj ugodno, pa so združljive izvedbe najbolj smiselna izbira. Za starejše tiskalnike pa lahko uporabimo ponovno obnovljene tonerje, ki so zelo ugodni za nakup.

Objave iz iste kategorije: