Ustvarimo identično kopijo spominskega medija v računalniku

Novejši operacijski sistemi in strojna oprema za računalnike so izredno zanesljivi. Vgrajene pa imajo tudi številne tehnologije, ki nas opozorijo na okvare in druge težave. Kljub temu pa se ne moremo izogniti nepričakovanim okvaram, virusom, korupcijo podatkov in drugih nezaželenim scenarijem. Naš računalnik je mogoče ponovno vzpostaviti, če predhodno opravimo kloniranje diska, kar je izredno uporabno. Opravimo ga lahko sami s posebno programsko opremo ali pa omenjeno nalogo zaupamo strokovnjakom v računalniškem servisu. V vsakem primeru imamo tako zagotovljeno varne podatke na svežem spominskem mediju.

Kaj je kloniranje diska?

Podatki na posameznem trdem disku ali SSD-ju so izredno dragoceni. To še posebej velja v primeru, da nimamo izdelanih varnostnih kopij. Izdelava podatkov s kloniranjem diska je neke vrste tudi varnostna kopija. Vsi podatki operacijskega sistema, gonilniki, antivirusni program, požarni zid, aplikacije in drugi elementi se prenesejo na svež spominski medij.

kloniranje diska za ohranitev podatkov
Varne podatke na svežem spominskem mediju lahko imamo, če izdelamo varnostne kopije s kloniranjem diska.

To je izredno uporabno, če želimo izdelati popolnoma enako kopijo trdega diska z vsemi podatki, kot so shranjeni v računalniku. Uporabno pa je tudi v primerih, ko moramo usposobiti več računalnikov z enako ali zelo podobno strojno opremo. Tako ni potrebno nameščati operacijskega sistema in drugih programov na vsak posamezni računalnik. Dovolj je, če usposobimo en prenosnik ali namizni računalnik, nato pa samo kloniramo disk in sveže posnete spominske medije vgradimo v druge računalnike.

Omejitve kloniranja diska

Pomembno se je zavedati, da moramo vedno upoštevati številne elemente pri kateremkoli opravilu v računalništvu. To tudi velja za kloniranje diska, saj ima nekaj omejitev. Pomembno je, da vedno opravimo kloniranje na svež medij, ki je enako velik ali večji od originalnega diska. Mogoče je kopirati podatke s trdega diska na SSD in obratno.

Močno priporočeno je, da pri kloniranju diska uporabljamo preverjeno programsko opremo. Omenjeno nalogo je najbolje prepustiti izkušenim tehnikom računalničarjem, saj drugače lahko tvegamo izgubo podatkov. Pri ravnanju s spominskimi mediji pa moramo tudi biti zelo previdni, ker so to občutljive naprave.

Kaj pa izdelava slike strukture spominskega medija?

Izdelava slike spominskega medija je zelo uporabna v številnih scenarijih. Če izdelamo sliko trdega diska ali SSD-ja, jo je mogoče shraniti na drug disk, strežnik ali oblak, kjer je vedno na voljo za uporabo. Omenjeno sliko je tudi mogoče zapisati na spominski medij, če je to potrebno. 

Kako ustvariti varnostno kopijo slike sistema in obnoviti sistem v sistemu Windows 10

V večini primerov je kloniranje diska najbolj uporabno v primerih izdelave varnostnih kopij ali hitro usposabljanje več računalnikov. Izdelava slike SSD-ja ali trdega diska pa je priporočena za uporabnike, ki želijo izdelati varnostno kopijo za krajši ali daljši čas. Mogoče je tudi redna izdelava slike diska s posodobitvami oziroma spremembami podatkov, kot tudi enkripcija vseh podatkov, da se prepreči neželena uporaba.

Objave iz iste kategorije: