Jezikovni tečaji iz italijanskega jezika

Italijanščina izhaja neposredno iz latinščine, tako kot drugi romanski jeziki, kot so španščina, katalonščina, portugalščina, francoščina, romunščina in drugi manjšinski jeziki. Italijanski jezik se je razvijal dolgo in postopoma, vse pa se je začelo po padcu rimskega cesarstva v 5. stoletju. 

Italijanščina kot jezik kulture v tujini: Italijanščina, ki jo govorijo le v kantonu Ticino v Švici in v nekaj občinah v Istri, že skoraj 40 let zanima ljudi vseh starosti z vsega sveta. Zaradi tega so nastale številne šole italijanskega jezika v Italiji in številni tečaji italijanščine v tujini, na univerzah, jezikovnih šolah in tudi na Italijanskem inštitutu za kulturo. Glavna motivacija, ki mnoge tujce vodi k izbiri in učenju italijanščine, je ljubezen do države in njene kulture.

Začetna stopnja italijanskega jezika

Začetna stopnja jezikovnega tečaja italijanščine slušatelja seznanja s tem, da prepozna znane besede in izraža zelo osnovne izjave o sebi, družini in neposredni konkretni okolici. Uporablja posamezne besedne zveze in stavke na področjih, ki jih nujno potrebuje, napiše kratko razglednico, izpolni obrazec z osebnimi podatki, postavlja in odgovarja na preprosta vprašanja. Osnovna raven A1 učenja italijanščine opredeljuje, da slušatelj razume in uporablja znane vsakdanje izraze in zelo osnovne besedne zveze, namenjene zadovoljevanju potreb konkretne vrste. Zna predstaviti sebe in druge ter postavljati in odgovarjati na vprašanja o osebnih podatkih, kot so kraj bivanja, ljudje, ki jih pozna, in stvari, ki jih ima. Lahko se sporazumeva na preprost način, če druga oseba govori počasi in jasno ter je pripravljena pomagati.

Če ste z italijanščino že bili v stiku, a vase še niste povsem prepričani, je za vas verjetno priporočljiva osnovna raven A2, na kateri slušatelj že razume in uporablja znane vsakdanje izraze in zelo osnovne fraze v italijanščini, ki so namenjene zadovoljevanju konkretnih potreb. Zna predstaviti sebe in druge ter postavljati in odgovarjati na vprašanja o osebnih podatkih, kot so kraj bivanja, ljudje, ki jih pozna, in stvari, ki jih ima. Lahko se sporazumeva na preprost način, če druga oseba govori počasi in jasno ter je pripravljena pomagati.

Nadaljevalna stopnja italijanskega jezika

V kolikor ste v začetni italijanščini suvereni, a bi želeli učenje italijanščine še poglobiti, se udeležite jezikovnega tečaja italijanščine na nadaljevalnih stopnjah B1 ali B2, na katerih slušatelj že razume glavne točke jasnih standardnih prispevkov o znanih zadevah, s katerimi se redno srečuje pri delu, v šoli, v prostem času itd. 

Zna se tudi spopasti z večino situacij, ki se lahko pojavijo med potovanjem na območju, kjer se govori ta jezik. Ustvarja preprosta povezana besedila o temah, ki so mu znane ali ga osebno zanimajo. V italijanščini zna opisati izkušnje in dogodke, sanje, upe in ambicije ter na kratko utemeljiti in pojasniti svoja mnenja in načrte. Napredni jezikovni tečaji italijanščine na ravneh C1 in C2 so namenjeni predvsem učenju italijanščine s konverzacijo in poglabljanjem znanja ob jezikovno težjih temah.

Objave iz iste kategorije: