Kakšen namizni računalnik izbrati?

namizni računalnik

Namizni računalnik je bil pred leti tako rekoč obvezna oprema skoraj vsakega gospodinjstva, danes pa ga vedno bolj nadomeščajo prenosni računalniki, ki postajajo vedno bolj priljubljeni in običajni. A bolj zahtevni uporabniki, tisti, ki se ukvarjajo na primer z montažo video posnetkov ali pa so morda tudi navdušeni igralci računalniških iger, dobro vedo, da noben prenosni računalnik ne bo zadovoljiv njihovih potreb, zato potrebujejo nekaj boljšega in bolj zmogljivega.

Namizni računalnik ali prenosnik

Glavna prednost prenosnega računalnika je seveda to, da ga lahko uporabljate praktično kjerkoli, ga brez težav nosite s seboj in delate ali brskate po internetu tudi takrat, ko niste doma ali v službi. To je izjemno praktično in to je tudi glavni razlog, zakaj so prenosniki postali tako priljubljeni, saj je sila priročno, da jih lahko uporabljamo kjerkoli. Vendar so tudi prenosniki včasih okorni za prenašanje, zato jih marsikdo v namen pregledovanja mailov ali brskanja po spletu nadomešča s tablicami ali pa kar pametnimi telefoni.

Slabost prenosnikov je, da imajo še vedno relativno majhen ekran, sploh če želimo, da niso preveliki in pretežki za prenašanje naokrog. Velik ekran ali celo dva računalniška monitorja omogočata popolnoma drugo dimenzijo uporabe računalnika – prav to pa je ena od tistih stvari, ki vam jo med drugim omogoča namizni ali stacionarni računalnik, kot mu tudi pravijo nekateri. Poleg tega pa je tak računalnik navadno tudi hitrejši in zmogljivejši, se manj segreva in podobno.

Kaj boste izbrali, je odvisno predvsem od tega, za kaj računalnik sploh potrebujete. Premislite o svojih navadah in o tem, katere programe imate navado uporabljati na računalniku. Različni oblikovalski in načrtovalski programi zahtevajo bolj kakovosten računalnik, podobno pa je tudi z računalniškimi igrami, montažo posnetkov in podobnim delom.

Kje kupiti računalnik?

Namizni računalnik je nekaj, pri čemer se ne splača varčevati. Izberite najboljše na trgu, saj gre tehnologija zelo hitro naprej in zato tudi hitro zastara. V primeru, da kupujete računalnik, pokukajte na Anni.si in si poglejte, kaj vse ponujajo – različna računalniška oprema, ki je na voljo, vam omogoča, da si boste sestavili svoj lastni računalnik, ki bo točno tak, kot ga potrebujete. To pa je še ena prednost, ki jo imajo namizni računalniki pred prenosniki.

Delovanje grafične kartice v našem računalniku. Dandanes za resnejše delo, kot je grafično oblikovanje ali igranje iger, potrebujemo samostojno grafično kartico, medtem ko za pisarniško delo, brskanje po spletu in predvajanje filmov zadostuje že integrirana grafična kartica. Preberi več …

Objave iz iste kategorije: