Delovanje grafične kartice v našem računalniku

Morda nikoli ne pomislimo, kako naš računalnik prikazuje slike, ki jih vidimo na zaslonu. Za to nalogo je zadolžena grafična kartica, ki spreminja navodila od procesorja v vse, kar se prikaže na računalniškem monitorju. Povečini je od te naprave tudi odvisno, kako hitro delujejo 3D programi in druge aplikacije, kot so igre. Naloge grafične kartice so dokaj kompleksne, vendar si lahko v osnovi predstavljamo vse lastnosti, ki jih mora imeti, da bo naš računalnik deloval hitro.

Velikost vgrajenega pomnilnika

Vsaka grafična kartica, tako kot naš računalnik, ima vgrajen pomnilnik. Uporablja ga za shranjevanje tekstur, kar je izredno pomembno za igranje iger, obdelovanje grafike in druge podobne naloge. Velikost pomnilnika se je v zadnjih letih močno povečala, saj so zahteve programov vedno večje. Tako imamo danes na izbiro grafične kartice, ki imajo 4GB in več RAM-a oziroma pomnilnika na razpolago.

Izberimo AMD ali Nvidia 

Morda smo že opazili, da sta na trgu dva glavna proizvajalca grafičnih kartic. Priča smo lahko nenehni konkurenci med AMD in Nvidia podjetji, ki tekmujeta za čim večji tržni delež. Nvidia je najbolj znana po svoji GeForce seriji kartic, ki so odlične za igračarje. AMD pa pridobiva vedno večji zagon s izdelavo vrhunskih RX grafičnih kartic, ki so namenjene za igranje iger in obdelovanje grafike.

Podpora za priklop več monitorjev hkrati

Dostikrat se zgodi, da ko sedimo za računalnikom, potrebujemo več kot le en monitor, da lažje delamo. To se predvsem opazi v situacijah, kjer obdelujemo analitične podatke ali pa programiramo. Igralci iger lahko tudi koristijo tako imenovane gaming sisteme, kjer je igra raztegnjena na 2 ali več zaslonov. Pri Nvidia podjetju temu načinu pravijo Surround, AMD pa uporabo več zaslonov imenuje Eyefinity.

Uporaba računalnika brez grafične kartice

V zadnjih nekaj letih so vedno bolj popularni procesorji, ki so znani tudi kot APU-ji. Prednost takih naprave je, da v računalniku ne potrebujemo grafične kartice, saj je vgrajena v samem procesorju. To je odlično za delovna okolja, kjer želimo prihraniti porabo električne energije in želimo, da naš računalnik zavzame čim manj prostora. 

Na spletnih straneh, kot je www.anni.si bomo našli odlično ponudbo različnih grafičnih kartic in drugih komponent za naš računalnik. 

Objave iz iste kategorije: