Nasveti za nakup prve otroške ure za naše otroke

Prva otroška ura je zelo pomembna. Otrok se bo z njo naučil pravilnega gledanja na uro in odčitavanja pravega časa.

Prva otroška ura naj bo analogna

Otroški psihologi pravijo, da je bolje, da je prva otroška ročna ura analogna. Otrok si z analogno otroško uro lažje predstavlja številčnico, položaje posameznih številk in položaje velikega ter malega kazalca. Naučil se bo tudi štetja sekund, minut in ur. S pogledom na številčnico bo točno razumel kje se nahaja kakšna številka, katera številka je večja od prejšnje, kako seštevati ali odštevati minute in podobno. Vedel bo tudi, da veliki kazalec pomeni ure, mali kazalec pa minute.

Prva otroška ročna ura
Prva otroška ročna ura bi morala imeti nanizane vse številke in označene vse črtice

Seštevanje in merjenje časa z otroško ročno uro

Prva otroška ročna ura bo namenjena tudi učenju seštevanja, odštevanja in merjenja časa. Otrok bo po pogledu na številčnico točno vedel, koliko minut ali ur ga loči od odmora v šoli. Vedel bo, na katerih številkah morajo biti kazalci, da bo sledil odmor z malico in na katerih številkah morajo biti kazalci, da bo konec pouka in gre lahko domov. Ko mu boste pokazali, kje morata biti veliki mazalec in mali kazalec postavljena, da ga pridete iskati v šolo, si bo to za vedno zapomnil. Otrok bo budno in pogosto spremljal stanje na ročni uri, saj bo želel točno vedeti, kdaj se bo zgodilo nekaj drugega.

Velikost številčnice naj bo čim večja

Prve otroške ure so lahko malce večje in bolj robustne. Dobro je, da sta ohišje in pašček narejena s silikona, ki je odporen na prah, vodo in udarce. Obenem mora biti številčnica čim večja, saj bo otrok rabil nekaj časa, da se navadi na postavitev posameznih številk. Prva otroška ročna ura bi morala imeti nanizane vse številke in označene vse črtice od 1 do 60, saj se bo tako otrok učil tudi seštevanja in odštevanja.

Kdaj je čas za digitalno otroško ročno uro z več funkcijami?

Četudi vas otrok že pri starosti 4 ali 5 let prosi za digitalno uro, mu jo kupite šele kasneje, ko bo obvladal analogno številčnico. Digitalne ure imajo večinoma dodane tudi funkcije štoparice, svetenja z lučko in osvetlitve zaslona. Teh funkcij majhen otrok še ne potrebuje na začetku. Najprej naj se otrok nauči pozicij številk in gledanja na klasično številčnico. Ko bo pravilno uganil, koliko kaže ura, pa mu kupite tudi digitalni časomer. 

Objave iz iste kategorije: