Zakaj so meglenke pomembna varnostna komponenta za avto?

Varnostna oprema za avto je ključna za ohranjanje varnosti v cestnem prometu. Med njo štejemo ABS sistem, varnostne pasove, samodejne merilce zračnega tlaka v gumah, zračne vreče ipd. V vozilu se mora nahajati tudi komplet prve pomoči, varnostni trikotnik in odsevni jopič. Pogosto pa mnogi vozniki spregledajo pomembnost, ki jo imajo meglenke za avto, saj jih novejša vozila pogosto ne vsebujejo. Kljub temu pa so pomembna varnostna komponenta, ki omogoča boljšo vidljivost cestišča v težkih vremenskih pogojih.

Meglenke za avto so namenjene osvetljevanju cestišča

  • Uporaba žarometov je obvezna v vseh vremenskih pogojih v mnogih Evropskih državah.
  • Veliko voznikov ne pomisli na namen in naloge, ki jih imajo meglenke.
  • Nekateri vozniki jih uporabljajo vsak dan, drugi pa jih skoraj nikoli ne vklopijo.
  • Dejansko so namenjene osvetljevanju cestišča v težkih cestnih pogojih.
  • Med te štejemo gosto meglo, močne nalive, snežene nevihte ipd., ko je vidljivost tako slaba, da ne vidimo cestišča pred nami.
  • Po zakonu niso obvezne, vendar je zanimivo, da jih dokaj veliko število novih vozil ne vsebuje. 

Kje so nameščene meglenke?

Zasnova vseh luči v avtomobilu je narejena z točno določeno logiko. Enako velja za meglenke za avto, saj so te nameščene na spodnjem delu odbijača. Razlog za to je nižja razdalja od cestišča. Snop svetlobe tako lažje prodre skozi meglo, dežne kapljice ali druge ovire in osvetli površino cestišča. To ne nudi odlične vidljivosti, ampak dovolj osvetli robove cestišča, da lahko varno vozimo avtomobil do cilja. 

Vklop zadnjih meglenk v megli zniža nevarnost nesreč
Z zadnjimi meglenkami se vidljivost avtomobila močno poveča, kar zniža nevarnost nesreč.

Pomembno se je zavedati, da meglenke med delovanjem izpostavijo oziroma naredijo avtomobil bolj viden drugim udeležencem v prometu. To poveča varnost v prometu, saj močno zniža možnost nesreč, ki se lahko pripetijo, zaradi slabe vidljivosti.

Avto žarnice je pogosto potrebno zamenjati

Glavni razlog za nenadno okvaro žarometov, zavornih luči ipd. so avto žarnice, ki se sčasoma preprosto iztrošijo. Res je, da so novejše LED žarnice veliko bolj kakovostne kot halogenske izvedbe. Dobimo pa jih tudi v različnih izvedbah, kot so H3, H4, H7 in druge. Vozila s tovarniško vgrajenimi halogenskimi žarnicami za žaromete ni mogoče nadgraditi na LED izvedbe, ne da bi pri tem opravili homologacijo.

Priporočljivo je, da ob servisu vozila zamenjamo tudi avto žarnice za zadnje in sprednje luči. S tem se izognemo večini okvaram na cesti, ko nam žaromet ali drug luč preprosto neha delovati. Seveda pa je ključno, da imamo s seboj vedno dodaten par žarnic, če jih moramo zamenjati sredi poti.

Meglenke na zadnjem delu vozila

Nekateri avtomobili, SUV-ji in druga cestna vozila imajo vgrajeno meglenko na zadnji strani. Ta se nahaja na odbijaču, prtljažnik vratih ali zadnjem levem oziroma desnem boku vozila. Njihov nam je sila preprost, saj služijo višji vodljivosti našega vozila drugim voznikom.

Kako delujejo avtomobilske meglenke: kako jih uporabljati in kdaj ne uporabljati meglenk

To je izredno uporabno, če vozimo vozilo v slabo vidljivih pogojih, obstaja pa možnost naleta vozila, ki peljejo za nami. Z vklopom zadnjih meglenk se vidljivost zadnjega dela avtomobila ali drugega vozila močno poveča, kar močno zniža nevarnost naleta in drugih nesreč.

Objave iz iste kategorije: