Ali so živila brez glutena res zdrava?

Se vam je že kdaj zgodilo, da ste hodili po trgovini in videli vse napise kako je vse eko. Ampak če hočete prava eko živila pojdite v ekološko trgovino, ki vam proda ekološka živila po malo večji ceni vendar zato so le-ta toliko bolj kvalitetna. Ekološka trgovina vam za razumljivo proda resnično ekološka živila, super hrano in kozmetiko s certifikati, ki jih v drugih trgovinah običajno težko preverite.moka brez glutena

Že nekaj časa je popularno izločati gluten iz svoje prehrane, ampak ali je to res pametno in zdravo? Kaj je sploh gluten? Gluten je kompleksna rastlinska beljakovina, ki je prisotna v pšenici, ječmenu, rži ter ovsu. Gluten naredi testo prožno. Vendar gluten vpliva na človeka do človeka drugače, priporočamo vam, da gluten izločite iz prehrane za en mesec, po enem mesecu se vprašajte ali imate več energije in volje do dela. Če je tako potem gluten na vaše telo ne vpliva najbolje.

Vendar brez glutenska živila prav tako niso tako nedolžna kot se zdijo. Na težavo ki jo imajo ne glutenska živila vas proizvajalci ne bodo opozorili saj so živila brez glutena večinoma nezdrava ali pa celo škodljiva. Saj so še zmeraj polna sladkorjev, maščob in aditivov. Živila se razlikujejo po vsebnosti glutena saj imajo žitarice različne količine glutena npr. Oves ima manj glutena kakor pšenica.Če se odločite za brezglutensko dieto, pozabite na tisti brez-glutenski oddelek v trgovini, bolje je, da posežete po naravnih in zdravi hrani, ki ne vsebujejo glutena, kot so: zelenjava, sadje, meso, oreščki, semena, moka brez glutena, stročnice, koruza, riž, krompir.

Celiakija je bolezen tankega črevesa, ki je posledica občutljivosti na gluten. Celiakija je bolezen ki se prenaša genetsko. Gluten povzroča poškodbe sluznice in tankega črevesja posledica tega pa je zmanjšana funkcionalnost tega dela telesa. Ta bolezen povzroča prebavne motnje in pomankanje vitamina. Po vsem tem smo torej ugotovili, da gluten je nezdrav in da vpliva drugače od človeka do človeka, da pa  vsa živila brez glutena prav tako niso toliko zdrava, kot jih oglašujejo.

https://www.youtube.com/watch?v=vu_gIbSLNcQ

Objave iz iste kategorije: