Jezikovni tečaji – različni pristopi

Že trideset let je, odkar sem postala profesorica angleščine in francoščine. Kljub temu, da sem najprej učila v šoli, sem nato hitro presedlala v zasebno jezikovno šolo – jezikovni tečaji, kamor se dejansko vpišejo ljudje z interesom ter morajo za šolanje plačati, so nekaj čisto drugega kot učenje razreda otrok, ki jih tuj jezik marsikdaj niti malo ne zanima in zgolj motijo pouk.jeziki

Kljub temu, da sem šolstvo pustila za sabo in se usmerila v učenje kot dejavnost, pa sem nekaj pomembnega iz šolske prakse vendarle ohranila: moji jezikovni tečaji potekajo od začetka do konca zgolj v tujem jeziku, ki se ga slušatelji učijo, in (razen med odmori) s slušatelji ne spregovorim niti besedice v slovenščini. Zakaj? Ker sem prepričana da je takšno učenje oziroma so takšni jezikovni tečaji veliko učinkovitejši, saj ne dopuščajo nobene lenobe. Kdor hoče komunicirati, se mora pač potruditi izražati v tujem jeziku. Če bi popustila, bi se slej kot prej vsevprek govorilo slovensko, in znanja bi bilo posledično precej manj.

Vsake toliko se seveda najde kak tečajnik, ki mu to ni po volji, vendar ne odstopam. Že na prvi uri slušateljem povem, da so jezikovni tečaji, ki potekajo zgolj v tujem jeziku, bolj uspešni – in da bodo tako bolj uspešni pri nabiranju novega znanja tudi sami. Tistim, ki še vedno negodujejo ali skušajo »goljufati«, pa povem, da tudi otroke v šoli učijo na enak način. In če so sposobni petinštiridesetim minutam zgolj v angleščini slediti prvošolčki, ki pogosto ne razumejo še niti ene besede v tujem jeziku, potem bodo tega prav gotovo sposobni tudi oni. Na srečo se tečajniki temu hitro privadijo in ob zaključku tečaja pogosto povedo, da so presenečeni, koliko pravzaprav razumejo – tudi tisto, za kar si niso nikoli mislili, da bodo.

Jezikovni tečaji so seveda različni in različne jezikovne šole oziroma različni učitelji imajo vsak svoj sistem, vsak svoj način, in vsak svoj pristop k učenju. Za svojega lahko trdim, da se je izkazal za uspešnega, kajti marsikdo se po začetnem odloči tudi za nadaljevalni tečaj, in po tem marsikdo tudi že popolnoma brez težav komunicira v tujem jeziku.

V tujino za izboljšanje komunikacije v tujem jeziku

Govorna raba jezika je najboljši način za izboljšanje vaših komunikacijskih sposobnosti v tujem jeziku. Prav zaradi tega moramo oditi v avtentično okolje, ki nam bo omogočalo vsakdanjo rabo učečega se jezika. Združite torej prijetno s koristnim in odidite na jezikovni tečaj v tujino, po možnosti pa se po koncu tečaja ne vrnete takoj domov, pač pa še malo dopustnikujete v izbranem kraju.

Tečaj tujega jezika v tujini si lahko sicer organizirate v lastni režiji, podobno kot tudi tamkajšnjo nastanitev in prevoz, lahko pa vse to za vas uredi katerga izmed agencij, ki v sodelovanju s kakovostnimi šolami organizira jezikovne tečaje v tujini, zanje jamči, vam svetuje pri odločitvi glede na vaše osebne potrebe in za vas tudi organizira vse ostalo. Tako boste lahko mnogo bolj osredotočeni na rabo jezika kot pa bili ves čas pod stresom ob razmišljanju kaj, kje, kam …

Ena izmed takšnih agencij je zagotovo agencija Lta, d.o.o.. Ponudbo njihovih tečajev in nabora šol si lahko ogledate na njihovi spletni strani, ki vam omogoča tudi spletno prijavo, lahko pa si prijavnico natisnete, hkrati pa naročite tudi brezplačen tiskan izvod njihovega kataloga jezikovnih tečajev 2015. Med drugim preizkusite tudi svoje znanje angleškega jezika tako, da izpolnite test. Vse to in še več vas čaka na spletni strani www.lta.si.

Objave iz iste kategorije: