Kaj je web hosting?

Poganjanje spletne strani potrebuje v ozadju strežnik. Na njem se nahaja vsa spletna koda in digitalne vsebine, ki jih sama spletna stran vsebuje. Web hosting pa je storitev, ki nam jo ponuja ponudnik hostinga oziroma gostovanja. Sam strežnik ali server pa lahko deluje v različnih konfiguracijah. Nekatere izmed teh konfiguracij so mišljene za majhna podjetja, druge pa za bolj zahtevne uporabnike. V vsakem primeru bomo potrebovali omenjeno storitev, če želimo, da je naša spletna stran dostopna preko svetovnega spleta. Temu je tako, saj bo strežnik služil kot fizični naslov, kjer se bo nahajala vsa HTML in druga koda za našo spletno stran.

Zakup virtualnega prostora za našo spletno stran

Zakup web hosting storitev pomeni, da smo kupili delež virtualnega prostora na svetovnem spletu. Ta prostor pa lahko uporabljamo za shranjevanje kode, kot je HTML in CSS. Na strežnik lahko tudi naložimo slike, video posnetke in druge digitalne vsebine.

Sam prostor na strežniku pa je odvisen od web hosting paketa, ki si ga bomo izbrali. Nekateri dovoljujejo nadgradnjo prostora, ko to želimo. Pri drugih pa smo omejeni na določeno kapaciteto spomina, ki jo ne moremo spreminjati.

Web hosting
Zakup web hosting storitev pomeni, da smo kupili delež virtualnega prostora na svetovnem spletu.

Z web hostingom pridobimo nekaj dodatnih tehnologij

Ko zakupimo svoj strežnik pri ponudniku gostovanja, nam ta v osnovi ponudi tudi nekaj dodatnih tehnologij. Te nam omogočajo, da lažje upravljamo s strežnikom in različnimi podatkovnimi zbirkami. Obenem pa je možno, da bomo imeli dostop do orodij s katerimi si lahko sami izdelamo spletno stran.

Dodatne tehnologije, ki spadajo pod web hosting, so tako:

Zmožnost ustvarjanja poštnih računov

Dandanes nam vsi web hosting ponudniki omogočajo ustvarjanje domenske pošte. To pomeni, da je naša pošta povezana z domeno naše spletne strani. Če je naša domena www.mojaspletnastran.com, lahko ustvarimo domensko pošto s poljubnim imenom, kot je info@mojaspletnastran.com. Domensko pošto lahko ustvarjamo po želji in jo dodelimo določenim oddelkom, vodjam ter drugim zaposlenim v našem podjetju.

Dostop do datotečnega sistema v našem strežniku

Če moramo prenesti s svojega računalnika večje količine podatkov na našo spletno stran, lahko to naredimo preko FTP povezave. To je najbolje storiti takrat, če uvažamo na strežnik velike video in avdio datoteke, ki zahtevajo veliko pasovne širine. Obenem pa nam FTP dostop omogoča spreminjanje HTML in druge kode.

Web hosting
Ko zakupimo svoj strežnik pri ponudniku gostovanja, nam ta v osnovi ponudi tudi nekaj dodatnih tehnologij.

Podpora za spletne gradnike

Dandanes poznamo veliko spletnih gradnikov, ki nam omogočijo, da si izdelamo svojo lastno spletno stran. To je izredno uporabno, če želimo spletno stran izdelati z vgrajenimi orodji, ki jih dobimo s hostingom.

Virtualni hosting je vedno bolj popularen

Kot je bilo prej omenjeno, poznamo nekaj različnih konfiguracij strežnika. Izmed teh je najbolj smiselno izpostaviti virtualen web hosting. Temu je tako, saj ga uporablja vedno več podjetij. To pa zato, ker ima številne prednosti pred drugimi načini hostinga. Te pa so:

  • Visok nivo varnosti
  • Možnost povečanja spomina za shranjevanje, procesorske moči in pasovne širine
  • Možnost uporabe svoje lastne kode za pogajanje naše spletne strani

Na spletni strani www.plus.hr lahko zasledimo vrhunsko ponudbo različnih paketov hostinga. Obenem pa lahko tudi zakupimo različne domene vrhovne ravni.

Preberite si še naslednji članek: Registracija domene za vsakogar

Objave iz iste kategorije: