Kako prebeliti sobo?

Beljenje sten je postopek, ki zahteva nekaj časa, znanja in orodja. Če imamo namen prebeliti svojo sobo oz. imamo več časa se beljenja lahko lotimo tudi sami. Če pa čas ni na naši strani, nimamo orodja ali pa zgolj želimo da je delo hitro in profesionalno opravljeno pa se nam splača najeti slikopleskarja.beljenje

Kako začeti, če se beljenja lotimo sami?

  1. Zaščita prostora:

            Prvi in glavni korak je priprava. V tej fazi iz sobe odstranimo lahko prenosljive stvari medtem ko večje kose pohištva premaknemo na sredino sobe. Tega nato ustrezno zaščitimo, kar ponavadi storimo tako, da ga pokrijemo s polivinilom ali starim blagom. Za zaščito tal je bolj kot plastika priporočljivo uporabiti blago ker manj drsi. V prostoru tudi izklopimo elektriko in s stikal in vtičnic poberemo plastične okvirje. Čez faze nato prelepimo zaščitni trak. Enako storimo s stopnimi lučmi, katere spustimo tako, da visijo na kablih nižje od stropa in jih oblepimo z zaščitnim materialom. Zaščitimo še kljuke, vrata ter okna ravno tako, da jih oblečemo v blago ali folijo.

  1. Priprava stene:

            Najprej z ustreznim kitom popravimo udrtine in zbrusimo steno kjer je to potrebno. Kjer je na steni prah oz. material ki bi lahko onemogočal sprijem barve s podlago lahko steno še posesamo.

  1. Začetek beljenja:

            S pleskarskim čopičem najprej obdelamo robove sten v širini čopiča. Ko so robovi pobarvani se lahko lotimo beljenja celotne površine z mačkom. Vzamemo večje vedro oz. tako imenovan »hobuk« z barvo in vanj zataknemo pleskarsko mrežico. V roke vzamemo mačka katerega ob vsakem nanosu barve pomočimo v barvo samo kakšen cm in nikakor ne celega. Mačka nato povaljamo po mrežici, da se odteče odvečna barva ter da se barva razporedi po celotni površini mačka. Ko barvamo poskušamo barvati po t.i. »zig-zag« tehniki, kar pomeni da gremo navpično dol in poševno gor. Na koncu z rahlim pritiskom še enkrat brez dodatnega nanosa barve z mačkom obdelamo celotno steno po načinu gor-dol, ki pa pomeni da delamo navpične poteze od stropa do tal.

  1. Pospravljanje:

Takoj po uporabi mačka, čopič, mrežico in vse ostale pripomočke speremo z vodo preden se barva strdi.

https://www.youtube.com/watch?v=mOIQ1BscJJM

Objave iz iste kategorije:

by
Categories: