Pogon strojev z jermenico

Jermenice se uporabljajo za pogon strojev malih in srednjih moči, pogonskih agregatov, transportnih naprav za pozicioniranje ter še vrsto drugih uporab, kjer je zahtevan prenos vrtilnega momenta. Lahko se uporabljajo tudi za variatorske pogone.

Jermenica prenaša vrtilni moment na jermen s trenjem. Torna površina pa je odvisna od izvedbe jermenice. Razdelimo jih lahko v tri glavne skupine, in sicer ploščate, klinaste in zobate. Glede na velikost oz. število zob pogonske in gnane jermenice govorimo o prestavi gonila. Jermenice so v glavnem izdelane iz sive litine, jekla ali aluminija. Izdelava je razmeroma poceni. Prenašajo pa lahko dokaj velike moči in dosegajo prestavna razmerja do 1/35. Zaradi elastičnosti jermena zagotavljajo miren tek. Zdrs jermena tudi varuje gonilo pred preobremenitvijo. Vztrajnik mora imeti veliko maso, zlasti na obodu, shrani pa lahko tem več energije, čim hitreje se vrti. Pogost primer uporabe vztrajnika je pri batnih motorjih, pri katerih se v motorju le del časa proizvaja mehanska energija, preostali čas pa je za delovanje potrebno motorju dovajati shranjeno rotacijsko kinetično energijo vztrajnika za sesanje in stiskanje delovne snovi. Podobno je pri batni črpalki včasih potreben vztrajnik, da črpalka ne povzroča preveč neenakomeren odpor motorju, ki jo poganja. V nekaterih primerih zadošča, da strojni del, ki ima drug namen (na primer: jermenica, sklopka, zobnik), izvedemo bolj masivno kot bi bilo sicer potrebno.

Ležaj z ohišjem se uporablja v težjih pogojih obratovanja zaradi možnosti mazanja, prav tako pa njihova uporaba lahko zelo zniža stroške pri ohranjanju ohišja in menjavi samo ležaja ali obratno. Za optimalni izkoristek in zagotavljanje optimalnih pogojev delovanja ohišij z ležaji je potrebno zagotoviti naslednje parametre: določiti velikost in izvor sil, ki delujejo na ležajno enoto, oceniti pričakovano življensko dobo ležajne enote in predvideti delovno hitrost gredi, kamor bomo ležajno enoto namontirali. Prav tako pa moramo vedeti, v kakšnem okolju in na kakšni temperaturi bo enota nameščena.

https://www.youtube.com/watch?v=z7_xGqmu78c

Objave iz iste kategorije: