Obnova podatkov in datotek na pametnem telefonu

Malo nezgod nam lahko povzroči toliko skrbi kot, če izgubimo datoteke s svojimi najljubšimi vsebina na telefonu. Enako se nam lahko zgodi na namiznem računalniku, tablici in prenosniku. Karkoli že razlog je, da smo izgubili svoje podatke, verjetno želimo hitro najti način, kako jih povrniti. Prvo pravilo je, da se ne ustrašimo, saj se večinoma vse podatke lahko reši. Poglejmo si kaj so razlogi za izgubo podatkov in kaj lahko naredimo, da jih povrnemo.

Kam gredo izbrisane stvari?

Ko izbrišemo karkoli s telefona, so podatki še vedno prisotni na telefonu. Trik je v tem, da jih telefon samo označi za izbrisane. To pomeni, da bodo podatki ostali fizično prisotni na spominu telefona, dokler jih operacijski sistem ne pobriše. Pobriše jih pa takrat, ko mu zmanjka prostora na logičnem delu pomnilnika, kot je notranji spomin ali SD kartica. Najbolje je, da takoj prenehamo uporabljati napravo, saj s tem preprečimo, da bi sistem za vedno izbrisal del ali vse podatke.

Kako povrniti izbrisane datoteke na telefonu

Kaj lahko storimo?

Najlažja in najbolj priročna rešitev v takem primeru je, da vtipkamo v iskalnik kako povrniti izbrisane datoteke na telefonu. Našli bomo razne imenike in portale, kjer bodo izpisana vsa podjetja, ki se s to storitvijo ukvarjajo. Najbolje je, da odnesemo na popravilo celo napravo, saj če jo bomo še naprej uporabljali, bomo povečali možnost, da bomo izgubili podatke za vedno.

Priporočljivo je, da sami ne odstranjujemo nobenega spominskega medija s telefona, kot je SD spominska kartica. Če bomo odnesli celotno napravo na popravilo, bodo strokovnjaki lažje in hitreje povrnili naše podatke.

Kako poteka reševanje?

Reševanje podatkov poteka na različne načine. Tehniki uporabljajo posebne laboratorije, kjer lahko dostopajo do vsake naprave ter spominskega medija. Okvare so lahko:

  • Strojne
    Tako okvare nastanejo zaradi fizičnih poškodb ali starosti naprave. Spominska kartica se lahko pokvari, če je že zelo stara ali pa je utrpela kakšno fizično poškodbo. Vročina, mraz ter vlaga lahko resno načnejo zdravje našega pametnega telefona ter spominskih medijev, ki jih uporablja.
  • Logične
    Logične okvare nastanejo zaradi težav s particijo spominskega medija ali težav z operacijskim sistemov.

Strojne in logične okvare imajo drugačen čas reševanje podatkov. Strojne okvare po navadi trajajo dlje, kot logične okvare, saj pri slednjih je samo potrebno popraviti programske napake.

Objave iz iste kategorije: