Praznjenje greznice naj bo redno

Vsak lastnik nepremičnine mora za ohranitev njene tržne vrednosti in tudi za prijetno bivanje redno skrbeti za njeno vzdrževanje in obnavljanje. Pri tem imamo običajno v mislih vzdrževanja in izboljšave, ki se nanašajo na estetski videz in prihranek pri stroških bivanja, pogosto pa pozabljamo na tisto, kar je očem prikrito. Na primer na vzdrževanje domače kanalizacije in na praznjenje greznice. Pomena se zavemo šele takrat, ko gre kaj narobe, ko se v domu pojavi neprijeten vonj, ko odtoki nič več ne požirajo in podobno.praznjenje-greznice

Vzdrževanje in čiščenje

Da s kanalizacijo ali greznico ne bi imeli težav, je pomembno, da redno skrbimo za čiščenje cevi domače napeljave, kar pomeni, da velja skrbeti za njihovo pretočnost. Pri tem je najbolj pomembno, da v odtoke ne dajemo odpadnih stvari, ki za to niso primerne, na primer olj in odpadkov, ki ne morejo hitro razpasti po naravni poti. Tudi ostanki hrane naj se odlagajo v biološki zabojnik ali na kompost, ne pa v straniščno školjko.
Da praznjenje greznice ne bo potrebno tako pogosto, pa ni potrebno le pravilno odlagati odpadke, temveč je dobro, da skrbimo tudi za izboljšano razgrajevanje odpadnih snovi v sami greznici. Če cevi redno prečistimo na primer s sodo bikarbono in kisom (kar je bolje od agresivnih in okolju nevarnih kemikalij), potem poskrbimo, da se dodajo tudi sredstva, ki spodbujajo razkrajanje znotraj same greznice.

Profesionalno praznjenje greznice

Za praznjenje greznice je potrebno po zakonu poskrbeti vsaj na vsaka tri leta, bolje pa je, če se za to odločimo pogosteje, še zlasti v primeru, da gre za večje gospodinjstvo. Licencirano komunalno podjetje, ki lahko poskrbi za praznjenje greznice, pa te ne bo zgolj izpraznilo. Ko bodo vsebino izčrpali, bodo greznico tudi očistili in temeljito pregledali – pri starejših greznicah lahko pride tudi do težav, ko vsebina prehaja v okolje, to pa pomeni nevarnost tudi za vaše zdravje.
In kaj se zgodi z izčrpano vsebino? Praznjenje greznice mora izvajati licencirano podjetje predvsem zato, ker to jamči, da se bo ta prepeljala na čistilno napravo, kjer bo poskrbljeno za predelavo. Uporaba v druge namene namreč že dolgo ni več dovoljena, predvsem zaradi možnosti onesnaženja podtalnice, kar je precej vplivalo na naše bivalno okolje in na kakovost pitne vode.
Če želite, da v vašem domu ne bo neprijetnih težav, torej vsekakor poskrbite, da je praznjenje greznice redno ter opravljeno profesionalno, v skladu s predpisi.

Objave iz iste kategorije:

by
Categories: