Pridelava medu poteka po celem svetu

Med nastaja iz nektarja cvetov ali pa iz izločkov iz živih delov rastline. Sama pridelava medu pa je sestavljena iz zorenja medu v panju, odvzemanja satov, transporta v točilnico, odkrivanja satja, točenja, precejanja in posnemanja. Za postopek poskrbijo čebele. V panj ga prinesejo delavke ter ga predajo mladim čebelam. Te pa z različnimi postopki sušijo  medičino.

Ko se medičina zgosti, jo čebele odložijo v celico. Tam med naprej dozoreva. Za preostale postopke pa poskrbi čebelar. Pri odvzemanju medu se mora čebelar zavedati, da s točenjem odvzame hrano, ki je nujno potrebna za preživetje čebelje družine. Posledično mora poskrbeti za primerno krmiljenje, v primeru če paša poneha. Za svoje potrebe ena družina čebel porabi nekje do 100 kilogramov medu.

Med nastaja iz nektarja cvetov ali pa iz izločkov iz živih delov rastline. Sama pridelava medu pa je sestavljena iz zorenja medu v panju, odvzemanja satov, transporta v točilnico, odkrivanja satja, točenja, precejanja in posnemanja.

Razvrščanje medu glede na izvor

Praviloma se med razvršča glede na botanični ter geografski izvor. Naše običajne vrste medu glede na botanični izvor so akacijev, smrekov, lipov, hojev, kostanjev, cvetlični in gozdni med. Nekoliko bolj redko pridelujemo med oljne repice, škržatov, javorjev, češnjev, ajdov, žajblov in regratov med.

V svetu se pridela preko 300 vrst medu

Pridelava medu ni značilna samo za našo deželo. Tovrstna naravna sladka snov se prideluje po celem svetu. Poznanih je več kot 300 vrst medu. Velik pomen pa ima pri tem tudi zaščita takšnih produktov. To je pomembno zlasti zaradi nadzora proizvodnje in izdelkov. Potrošnikom se na takšen način daje zagotovilo, da kupujejo kakovostne produkte.

Prav tako se s pomočjo zaščite ohranjata specifičnost ter raznolikost pridelave medu, večja je tudi varnost proti zlorabam, posnemanjem in zavajanju. Z označbami potrošnik dobi bolj zanesljive informacije o izdelkih ter precej lažje razlikuje in izbira med njimi.

Blažilni in zdravilni učinki medu

V prvi vrsti med velja za sladilo. Prav tako pa je dokazano, da lahko kakovostna pridelava medu v naše življenje prinaša blažilne in celo zdravilne učinke. Za naše prednike je tovrstna snov predstavljala celo edino sladilo, seveda pred pričetkom industrijske proizvodnje sladkorja.

Že iz antičnih časov je znana uporaba medu in ostalih pridelkov čebel v ljudski medicini. Med in propolis vsebujeta najrazličnejše bioaktivne snovi. Tudi raziskave so dokazale, da omenjeni živili delujeta protivnetno in antimikrobno.

Ustrezno shranjevanje medu

Kakovost pridelanega medu se bo ohranila dlje, če ga shranjujemo v omari, kjer ni neposredno izpostavljen visokim temperaturam in svetlobi. Sčasoma lahko celo nekoliko potemni, kar pa je predvsem značilno za svetlejše vrste medu.

Po določenem času lahko kristalizira. To je odvisno zlasti od tega, koliko vode vsebuje. Tisti, ki vsebuje manj vode, bo kristaliziral hitreje.

Vrtno pohištvo - vrtne garniture

Preberite si še naslednji članek: Popestrimo izgled našega vrta z vrtno garniture

Vrtne garniture predstavljajo najbolj široko uporabljen sestav luksuznega vrtnega pohištva. Pri njih je pomembna skladnost vrtne mize in vrtnih stolov z zunanjim prostorom, ustrezna velikost vrtne mize ter udobnost stolov.

Objave iz iste kategorije:

by
Categories: