Prižgite že enkrat luč

Svetloba je zelo pomemben del človeška življenja, še posebej pa sončna, saj nam daje določene vitamine in energijo. Nadomestkov, še posebej kvalitetnih, pravzaprav ni. Nepravilno bi bilo razmišljati, da nam lahko enake vitamine servira solarij.Ti so pravzaprav po marsikateri raziskavi celo škodljivi, res pa je, da je tudi sonce lahko hitro nevarno in da ogromno ljudi vsako leto zboli za kožnim rakom po celem svetu in razlog je ravno pretirana izpostavljenost sončnim žarkom. V Avstraliji je odstotkovno takih oseb največ na svetu.

Svetila prinesejo svetlobo v našem domu

Doma si lahko omislimo različne vrste svetil. To so lahko stropna svetila, kopalniška svetila, vgradna svetila, prostostoječa svetila, namizna svetila za delovni prostor ali pa takšne, ki jih namestite pod omaro, da vam svetijo denimo takrat, ko pomivate posodo. Vsako od njih ima svoj namen.

luc

Medtem ko prostostoječa uporabljamo največkrat v dnevni sobi, kot bralno luč ali pa kot luč, ki nam omogoča, da si naredimo malce intimnejše in pomirjujoče vzdušje, so vgradna svetila nameščena v omarah, največkrat na velikih in nam pomagajo poiskati pravi kos oblačila ali obutev. Seveda se vgradna svetila ne daje prav v vsako omaro, ampak v tiste največje, kajti majhne največkrat nimajo težav z svetlobo. So pa problematične denimo omare v predsobah, še posebej če gre za kako skrito nišo v kakem kotu, kamor svetloba iz stropne luči res praktično nikoli ne posije.

Preberite tudi: Zakaj so meglenke pomembna varnostna komponenta za avto?

Zasnova vseh luči v avtomobilu je narejena z točno določeno logiko. Enako velja za meglenke za avto, saj so te nameščene na spodnjem delu odbijača. Razlog za to je nižja razdalja od cestišča.

Led luči prinašajo več svetlobe za manj denarja

Vse bolj so popularne LED žarnice, ki smo jih najprej spoznali na novoletnih jelkah in prenosnih baterijah ter kot indikacijske lučke na različnih napravah. Danes jih najdemo že v mobilnih telefonih, v stropnih lučeh in celo v semaforjih, kjer nadomeščajo večje žarnice, ki so lahko odpovedale in potem šoferji niso videli rdeče luči. LED lučke pa se zlepa ne pokvarijo in tudi če se, jih bo v celem šopu še vedno delovalo dovolj, da se bo semafor ali kak pomemben osvetljen znak, še vedno dobro videl.

LED žarnice pa uporabljamo tudi doma. Manjše se uporabljajo predvsem v reflektorjih, v kopalniškem pohištvu ter za vgradna svetila, večje LED žarnice ali tiste v tubi, pa največkrat v tistih prostorih, kjer potrebujete močno svetlobo, da si ob natančnem delu ne pokvarite oči. Pri tem velja posebej izpostaviti prostore s pisalnimi mizami, kot so lahko otroška soba, pisarna ali dnevna soba ter seveda kuhinjo in lahko tudi delavnico. LED svetila imajo še eno veliko prednost. Ker porabijo malo električne energije, se tudi zelo rahlo segrejejo in so nadvse primerna tudi kot vgradna svetila.

Omara se lahko nahaja v kopalnici, spalnici, dnevnem prostoru, … Več o omarah v našem najnovejšem članku.

Objave iz iste kategorije:

by
Categories: